Звіт про роботу мережевих сонячних електростанцій під Зелений тариф за 2019 рік

Звіт про роботу мережевих сонячних електростанцій під Зелений тариф за 2019 рік

Як побудувати сонячну електростанцію максимальної продуктивності за «розумною» ціною?

2019-й рік в Україні став найтеплішим роком за всю історію метеоспостережень, а саме – з 1881 року, повідомила Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського. Згідно з повідомленням, цьогоріч середня температура повітря в Києві сягнула 10,6°C, що на 2,9°C вище за норму, яка становить 7,7°C. До цього найтеплішим вважали 2015 рік. Крім того, у 2019 році випало лише три чверті опадів від норми.

Такі кліматичні катаклізми напряму відобразилися на продуктивності роботи сонячних електростанцій в 2019 році, продемонструвавши кращі показники генерації відносно результатів 2018 року. Зібравши та узагальнивши енергетичні показники з сонячних електростанцій, збудованих нашою командою в Рівненській, Тернопільській та Хмельницькій областях, ми сформували підсумкову таблицю, з реальними показниками виробітку (доходу), за весь 2019 рік. Така інформація точно стане в нагоді всім реальним власникам сонячних електростанцій для порівняння та аналізу роботи власних СЕС, а також для потенційних замовників які для себе шукають правдиві відповіді на  запитання:

  • який дохід приносить сонячна електростанція під Зелений тариф?
  • який строк окупності сонячного проекту?
  • скільки кіловат може виробити сонячна електростанція на монокристалічних та полікристалічних сонячних панелях?

 

Pokaznyky SES 2019

Наші рекомендації та підсумки:

80 % річної генерації (виробітку) припадає на період з березня по жовтень, тому хто запланував збудувати СЕС у 2020 році рекомендуємо розпочати будівництво, ще в лютому, щоб на березень – квітень вийти на старт проекту.

По факту – ідеалістичні умови для виробітку сонячної енергії складаються в дні, коли температура навколишнього середовища становить  +20 °C або нижче, хмарність нульова, тривалість світлового дня максимально довга.

Принциповим також є кут розташування сонячних батарей відносно руху сонця, оскільки ефективніше всього сонячні панелі працюють тільки тоді, коли їх поверхня орієнтована перпендикулярно падаючому сонячному випромінюванню. Іншими словами, сонячні батареї повинні бути змонтовані так, щоб сонячні промені розподілялися на робочій поверхні під кутом 90°.

Для довідки – Як визначити оптимальний кут нахилу сонячних панелей?

Є не складна формула визначення «ідеального» кута з врахування широти місцевості – кут нахилу для зими повинен бути в межах географічна широта мінус 15-20 градусів, для літа відповідно плюс 15-20 градусів. Для України в середньому кут нахилу батарей взимку повинен складати приблизно 70 градусів, влітку – 30 градусів. Таким чином загальнорічний кут нахилу, можна встановити за середнім значенням (30-45градусів).

idealnyj kut dlya sonyachnyh panelej

Для наглядного прикладу – Київ знаходиться на 50° північної широти. В такому разі найбільш підходящим для літнього сезону кутом нахилу сонячних модулів буде 35°, для зимового періоду — 65°.

Рекомендовані кути нахилу фотомодулів в залежності від регіону:

  • Житомирська (50,2° північної широти)  — 35° (літом), 65° (взимку)
  • Львівська (49,8° північної широти)  — 35° (літом), 64° (взимку)
  • Рівненська (50,6° північної широти) – 35° (літом), 65° (взимку)
  • Тернопільська (49,5° північної широти) – 34° (літом), 64° (взимку)
  • Волинська (50,7° північної широти) – 35° (літом), 66° (взимку)
  • Хмельницька (49,4° північної широти) – 34° (літом), 64° (взимку)

Логічним при перегляді такої інформації є запитання – а на скільки продуктивним є використання повноцінної трекерної установки, яка постійно відслідковує положення сонця на небосхилі?

На прикладі сонячної електростанції, де для розміщення 60 сонячних панелей використано 3 двохосьових трекера (в таблиці Рівне трекер 20 кВт ) можна зробити висновок, що така установка в річному балансі дає на 16-19% виробітку більше в порівнянні  зі статичним нерухомим розташуванням сонячних панелей. Важливо зауважити, що і коштує така система на 40 % більше.

Фото робочого стола програми моніторингу Fronius SolarWeb, сонячної електростанції розташованої поблизу міста Рівне за 2020 рік

Treker generatsiya za rik

Фінансовий показник. Враховуючи дату введення вищевказаних сонячних електростанцій в експлуатацію (2017 – 2019 рік), виплати власникам проводилися за тарифом 0,18 Євро за кВт*год. Оскільки виплати здійснюються в національній валюті, НКРЕКП чотири рази на рік (кожний квартал) проводила коригування ставки в залежності від курсу гривні до Євро.

За умови відрахування всіх податків та зборів «чистими» власники отримували на розрахунковий рахунок гривневий еквівалент в розмірі – 5,00 грн. – 19,5 % (податки) = 4,02 грн. за  кВт*год (узагальнена ціна за 2019 року). Таким чином, тридцяти кіловатна сонячна станція принесла власнику 2019 року 4,02 грн. * 34 000 кВт*год = 136 000 грн. (До розрахунку взятий показник СЕС Острог. На даному об’єкті  споживання е.е. на власні потреби протягом місяця становить менше 50 кВт*год, тому в річному балансі СЕС витратила близько 400  кВт*год на побутові потреби). В доларовому еквіваленті сонячна станція за 2019 рік заробила 5695 дол.США.  В підсумку, чим менше енергоспоживання будинку, тим більшою є сума виплат по Зеленому тарифу.

Якщо Ви перебуваєте на етапі визначення потужності сонячної станції, підбору обладнання, або  просто для себе хочете зрозуміти  принцип фінансового механізму Зеленого тарифу, рекомендуємо Вам залишити контактні дані у формі зворотного зв’язку або напряму контактувати за вказаними номерами телефону:

 067-258-43-30 Анатолій

067-363-02-77 Віталій

 

Меню