Frame 34

ПІДСУМКИ 2023 РОКУ. ЩО ЗМІНИЛОСЬ У СОНЯЧНІЙ ЕНЕРГЕТИЦІ ЗА РІК ?

Підбиваємо підсумки року, ділимось результатами своєї роботи та розповідаємо про тренди й нові тенденції в сонячній енергетиці світу та України.

  • ЩО ВІДБУЛОСЬ У «СОНЯЧНИХ СИСТЕМАХ» ЗА РІК

2023 рік став роком росту для Інженерної компанії “Сонячні системи”. Наша команда збільшилась вдвічі, що дозволило нам швидше реалізовувати великі проєкти.

Також цей рік став роком нових будівельних рекордів для нашої компанії. Ми реалізували найбільшу однооб’єктну наземну сонячну електростанцію потужністю 432 кВт для підприємства “СОЯ-БІОТЕК”, котре займається переробленням сої та соняшникового насіння. Це одна із найбільших сонячних електростанцій у Рівненській області, яка генеруватиме близько 446 000 кВт електроенергії за рік. А також за 20 днів збудували та ввели в експлуатацію один з найбільших дахових проєктів Рівного — сонячну станцію на 200 кВт для ТРЦ “Злата Плаза”.

Загалом ми збудували 69 сонячних електростанцій для українських підприємств та домівок, сумарною потужністю 1,8 мВт. Це дозволить нашим клієнтам економити близько 2 000 000 кВт*год/рік та зменшить викиди парникових газів на 1,6 млн тонн CO2 щороку.

  • СВІТОВІ ТРЕНДИ ТА ДОСЯГНЕННЯ

Цей рік ми спостерігали колосальні показники будівництва сонячних електростанцій у світі та найнижчі ціни на сонячні панелі. 

Рекордним будівництвом стала найбільша однооб’єктна сонячна електростанція у світі Аль-Дафра, ОАЕ, потужністю 3,2 ГВт (еквівалент потужності Рівненської АЕС). Для такого масштабного будівництва було використано майже 4 млн Bificial (двосторонніх) сонячних панелей бренду JINKO SOLAR. 

AQAKwDT4iA6yRxoMUN5QmwHN10aUItk5QuVx6hMFRwv mjrYj5FA N2U3aqw7mxi0ZrFxMtOFZ5UGph1uA4id48fUp8

Рекордсменом серед країн по будівництву загальних потужностей вже вкотре стає Китай. Цьогоріч вони збудували 240 ГВт потужностей шляхом сонячних електростанцій, а це для порівняння обсяг будівництва, який показав ввесь світ за 2022 рік.

Сумарно 2023 року у світі було збудовано 413 ГВт потужностей сонячних електростанцій, що на 58% більше ніж минулого року. BloombergNEF прогнозує, що в наступні роки ця динаміка зростання продовжиться, а основним поштовхом для цього стане подальше здешевлення сонячних панелей. 

Не варто забувати й про екологічний ефект. Тут лідером також виступає Китай, який вже на цей момент, використовуючи власні СЕС, генерує вдвічі більше електроенергії ніж вугільні електростанції, які знаходяться в країні.

І хотілося б це підкріпити, якимись неймовірними технологічними злетами, але їх в цьому році не відбулося. Ми побачили гнучкі панелі, дизайнерські рішення від різних світових виробників, плавучі конструкції та нові системи кріплень, але в технології виробництва сонячних панелей особливих змін не відбулося. Ціни на промислові енергосховища знизились на 14%, але виключно через зниження вартості сировини, як і на сонячні фотомодулі.

У світі отримала популярність нова технологія N-TYPE, яка дозволить продовжити терміни експлуатації сонячних панелей та знизить відсоток їх деградації в довгостроковій перспективі. 

  • ПРО МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

Якщо порівнювати з усіма енергетичними змінами, які стрімко відбуваються у світі, Україна тільки набирає обертів. 

Тема, яку всі обговорюють — майбутні зміни в “Зеленому тарифі” та альтернативні закони. Очікуємо, що до середини 2024 року держава таки дасть роз’яснення, щодо механізму роботи Net-billing в Україні. А ось щодо самого “Зеленого тарифу”, то поки він залишається доволі неоднозначним рішенням для інвестування коштів, як в бізнес-проєкт. 

Бізнес у 2023 році отримав ще більше можливостей фінансування проєктів будівництва сонячних електростанцій: доступне кредитування від банків, гранти від держави для малого бізнесу (“єРобота”), гранти для переробних підприємств від іноземних донорів та з’явились нові можливості для учасників бойових дій (ветеранів та їх сімей).

Меню