Сонячна станція для покриття власного споживання в бізнесі

Сонячна станція для покриття власного споживання в бізнесі

Одна з найбільш обговорюваних тем 2019 року в Україні після виборів — запуск нової моделі  ринку електроенергії. «Закон про ринок електроенергії», який парламент ухвалив ще у квітні 2017 року, передбачає перехід на нову модель з 1 липня 2019 року.

Найбільш чітка відповідь на запитання: а що конкретно зміниться для фізичних осіб та підприємств? Звучить коротко – ВАРТІСТЬ. Анонсується, що в найближчі 5 років вартість електроенергії для юридичних осіб зросте від 50 до 100% та на 40-50 % для населення.

Як аргумент просто подивіться графік як зростала вартість електричної енергії за останні 30 років української незалежності.

На Заході бізнес вже давно стикнувся з проблемою високої вартості енергоресурсів і вже десятки років використовує ефективні альтернативні енергетичні  рішення. В статті ми дамо відповідь на 6 найважливіших запитань стосовно ефективних енергетичних рішень, з використання роботи сонячних батарей, що дозволяють знизити поточні витрати на придбання е.е. від монополіста.  В кінці статті ми дамо реальний приклад розрахунку СЕС для підприємства.

1. В чому головна ІДЕЯ?

З якими двома проблемами в енергетичному секторі  стикається бізнес в Україні:

  • монопольне становище Обленерго, в сфері надання послуг енергопостачання, створює постійну залежність бізнесу від тарифів на електричну енергію. Наслідок проблеми — неможливість сформувати реальну собівартість одиниці товару через постійну зміну (а точніше збільшення вартості) е.е. в довгостроковій перспективі.
  • створення нового бізнесу (виробництво, будівництво …) або маштабування діючого, напряму пов’язане з необхідністю збільшення потужності ліній електропостачання.  Ринкові відносини побудовані таким чином, що підприємець за власний кошт реконструює лінії, купує нові трасформатори і т.д але власником цього майна не стає, фактично вкладаючи кошти в активи приватних структур Обленерго.

Яка є альтернатива?

Сонячна електростанція для покриття власного споживання забезпечує виробничі потреби підприємства чи установи протягом світлового дня. У випадку коли власної сонячної енергії недостатньо,  різниця автоматично береться з централізованої енергомережі. Основний економічний ефект виникає з заощаджень коштів, що не були витрачені на придбання електрики від енергопостачальної компанії.

Період окупності станції буде прямо залежати від  тарифу на електроенергію. З врахуванням тарифів на е.е. для підприємств у 2019 році розрахунковий термін окупності таких станцій на власне споживання становить — 5-7 років. Якщо ж враховувати подальше анонсоване  зростання тарифів на е/е для підприємств, строк окупності таких проектів зменшиться до 3-5 років, що є абсолютно прийнятним терміном окупності інвестицій в Україні.

ЗАВАНТАЖИТИ орієнтовний розрахунок проекту

Стратегічні переваги такої станції:

  • Зменшення собівартості продукту
  • Збільшення вартості активів бізнесу
  • Підвищення екологічної складової продукції
  • Зріз енерговитрат та формування структуру енерговитрат Вашого підприємства.

2. Які можливості сонячної станції для покриття власного споживання?

На початку розробки попереднього технічного рішення, проводиться повний аналіз характеру споживання електроенергії на підприємстві (спеціалізований енергетичний аудит). В залежності від характеру споживання та особливостей установки сонячних панелей, підбирається потужність сонячної електростанції, яка може замістити до 50% власного споживання в річному балансі.

Важливою аспектом, в такому випадку, стає умова — циклу роботи підприємства чи установи. Ідеалістичним є варіант, коли пікові енергетичні навантаження співпадають з денною активністю сонця. В такому випадку, даний вид станцій може бути встановлені на офісах, виробництвах, складах, супермаркетах, мийках, школах, державних установах та інших об’єктах, де є стабільне споживання протягом дня.

Можливості таких СЕС не безмежні. Так у випадку аварійного відключення енергопостачання в мережі, на об’єкті також буде відсутня електрика.  Причина криється в технічних особливостях роботи інверторного обладнання та відсутності джерел резервування енергії (акумуляторних батарей). Система буде постійно діагностувати наявність або відсутність е.е. і включиться  в роботу лише після відновлення енергоживлення по трьом фазам.

Беззаперечним аргументом безпечності роботи СЕС, можливості віддаленого контролю та діагностики системи є інтелектуальна опція  інвертора разом «розумним лічильником» до програми он-лайн моніторингу.  Вся інформація, в зручному форматі, буде виведена на екран Вашого смартфона або комп’ютера в реальному часі, з можливістю детального аналізу то всім параметрам та за будь-який період.

robota ses na pidpryyemstvi

На графіку продемонстровано покриття сонячною станцію добового енергоспоживання на підприємстві.  Синім на графіку відмічено генерацію сонячних панелей, що покрила енергоспоживання підприємства.

3. Як це працює?

Сонячні батареї, генерують електричну енергію (постійний струм). Інвертор перетворює постійний струм у трьох фазний змінний. Змінний струм подається в загальну енергомережу підприємства. З метою виключення випадків перетікань потужності в енергомережу Обленерго, інвертор підключається до спеціального приладу обліку електроенергії (його ще називають розумний лічильник або SmartMetter), який фіксує моментальне навантаження і коректує роботу СЕС таким чином, щоб генерація не перевищила споживання. Таким чином сонячна станція може працювати в двох режимах:

  1. Генерація СЕС перевищує споживання на виробництві. За таких умов перетворена сонячна енергія скеровується на навантаження, е.е. з мережі не купується.
  2. Генерація СЕС менша або дорівнює споживанню е.е. на виробництві. Енергія від сонячних панелей використовується споживачами, в разі  недостачі, енергія паралельно добирається з мережі.

ses dlya bizneu

Принципова схема роботи СЕС для покриття власного споживання.

4. Які основні комплектуючі?

Основне обладнання для сонячної станції розрахованої під покриття власного споживання:

  • Сонячні панелі
  • Мережевий перетворювач (інвертор, що трансформує постійний струм у змінний )
  • Системи кріплення (для даху або наземна конструкція)
  • Система електротехнічного захисту (постійний та змінний струм)

 5. Чи існують бюрократичні  перешкоди?

Комерційні сонячні електростанції для власного споживання не вимагають виконання проектів на приєднання і отримання ліцензії та відносяться до категорії приладів, що встановлені після точки розмежування, що визначена в договорі на користування е.е з енергопостачальною компанією. Як результат, термін реалізації проекту становить 1-2 місяці і починає економити кошти на придбанні е.е. з мережі, з першої хвилини запуску станції.

6. Яка послідовність реалізації проекту будівництва СЕС?

  1. Аналіз характеру енергоспоживання на виробництві, циклу роботи підприємства протягом доби/тижня/місяця/року. Може передбачати прогнозування маштабування росту виробництва;
  2. Визначення доступних площ дахів / територій/ де можливі оптимально встановити сонячні батареї для ефективної роботи;
  3. Поставка та монтаж обладнання для сонячної електростанції.  Включає в себе будівельні, монтажні та електро-технічні роботи;
  4. Старт роботи сонячної електростанції з налаштуванням роботи смарт-лічильника, підключення системи NET- моніторингу.

Приклад розрахунку окупності та дохідності станції на власне споживання

Розглянемо основні економічні та енергетичні показники роботи сонячної електростанції,  на прикладі одного з підприємств деревообробної галузі, розташованого в Рівненській області.

Для встановлення сонячної станції  потужністю 61,6 кВт (потужність сонячних фотомодулів ), було обрано односкатний дах виробничого приміщення покритий полімерною мембраною. Загальна площа будівлі становить 1560 м2,  достатньо площі 750  м. кв. Система кріплення передбачає спеціалізовану  конструкція з кутом нахилу 30 градусів.

Bezymyannyj

Сумарна річна генерація СЕС: 54600 кВт*год Взято за умови дні реальної роботи СЕС протягом 288 робочих днів.  З розрахунку виключені вихідні та святкові дні.

Повна вартість сонячної станції: 1 186 000,00 грн. (екв. $ 50700 курс  дол.. США  23,40 грн. )

Заощадження за рік: 54600 кВт*год х 3,2 грн/кВт*год = 175 000,00 грн.

Термін окупності станції: 1 186 000 грн./175 000грн = 6 років 7 міс

Розрахунок при прогнозованому зростанні вартості е.е на 50 % Розрахункова ціна 1 кВт*год — 4,62 грн.

54600 кВт*год х 4,62 грн/кВт*год = 252 000 грн.

Термін окупності станції: 1 186 000 грн./ 252 000 = 4 роки 7 міс.

Мінімальний термін експлуатації СЕС 20 років. За цей час станція  згенерує 1 092 000 кВт*год.

Вас зацікавила можливість здійснити попередній прорахунок економічного ефекту від встановлення сонячної електростанції на Вашому підприємстві та отримати попередню комерційну  пропозицію звертайтеся за номером – 0687044115

або завітайте до нашого офісу м.Рівне, вул. Кавказька, 3/оф.410

 

Меню