Сонячний трекер для збільшення продуктивності сонячних панелей

Сонячний трекер для збільшення продуктивності сонячних панелей

Трекери для сонячних електростанцій

Використання сонячних панелей стрімко набирає популярності серед населення. У II кварталі 2018 року ще 1107 родин перейшли на електроенергію з енергії сонця, а загалом, вже 4660 приватних домогосподарств встановили сонячні панелі потужністю майже 90 МВт станом (дані на 1.07.2018 року).  Природньо, що зі зростанням кількості постає питання якості та продуктивності сонячних електростанцій. Одним із способів збільшення виробітку сонячних панелей є будівництво спеціалізованих конструкцій, які здійснюють стеження за положенням сонця з метою забезпечення максимальної ефективності сонячних модулів – сонячних трекерів. Про специфіку роботи таких систем, види, особливості будівництва розглянемо у статті.

  1. Загальні принципи роботи трекерних установок
  2. Типи конструкцій сонячних трекерів
  3. Будова трекерної установки
  4. Переваги динамічних систем для сонячних електростанцій

Загальні принципи роботи трекерних установок

Від чого залежить ефективність (продуктивність) сонячної електростанції? Природно, що від багатьох більш-менш значущих факторів, але основним з них є орієнтація сонячної панелі щодо Сонця. Очевидний факт: жорстко закріплена сонячна батарея, підлаштована на полуденне сонце, виробляє максимальну кількість енергії опівдні, коли сонячні промені падають перпендикулярно до її поверхні. А що ж відбувається в інший час? З огляду на особливості щоденної траєкторії руху сонця можна сказати, що ефективний кут повороту панелей – близько 150 °. Панель, яка зафіксована в напрямку рівно по середині між точками заходу і сходу втрачає до 75% від максимально можливої ​​вироблення в ранковий і вечірній час. В результаті якщо кут падіння променів на батарею буде малий, то і кількість виробленої енергії різко зменшується. Важливо також враховувати географічні координати розташування сонячної станції, оскільки для півночі України оптимальний кут розташування буде відмінним від південних та східних регіонів. При цьому кожен власник хоче, щоб його сонячна електростанція виробляла однаково високу кількість енергії протягом усього дня, а також протягом максимального терміну на протязі року. Досягти таких параметрів можна за допомогою трекера, який за допомогою інформації зі спеціальних датчиків визначить оптимальне положення для сонячної батареї та здійснить поворот платформи з необхідну сторону та під належним кутом.

sontse azymut 1

 

Типи конструкцій сонячних трекерів

Трекери для сонячних панелей  бувають декількох видів, керуються різними алгоритмами при виборі напрямку, мають різні приводні механізми.

Виділяють два основних типи динамічних систем стеження – одновісні і двовісні.

– одновісні – протягом дня трекер автоматично може змінювати кут в горизонтальній площині. Сонячна станція рухається по траєкторії «Схід-Захід» і може збільшувати свою продуктивність на 15-20% у порівнянні зі статичною системою,
– двовісні – трекер рухається і в горизонтальній, і у вертикальній площині, тобто повертається за сонцем для максимальної енергоефективності. На відміну від статичної системи, протягом року може збільшити продуктивність на 35-50%.

Для прикладу вартість сонячного трекера – http://greenchip.com.ua/26-0-0-1.html

Динамічна система кріплення фотоелектричних модулів для установки горизонтально розташованих 40 ФЕМ за схемою 5×8 з роботою піл ключ –  5400 Євро https://ussolar.co.ua/?page_id=9&lang=uk#A01

Будова трекерної установки:

Розглянемо основні складові конструкції на прикладі збудованої сонячної електростанції потужністю 20 кВт поблизу м.Рівне https://solarsystem.com.ua/samples/merezheva-ses-pid-zelenyj-taryf-z-produktyvnistyu-150-rivnenska-oblast/

Budova sonyachnogo trekera 1

 

  • Фундамент. На етапі підготовки було викопано яму глибиною 2 м., шириною 2 м., довжиною 2 м.. Підготовлена піщано – щебенева подушка, змонтовано армокаркас. До армокаркасу у верхній частині здійснено прив’язку монтажної площадки опорного стовпа. Прокладено закладні труби для майбутньої протяжки силових та сигнальних кабелів. Здійснено бетонувальні роботи (використано бетон марки М300)
  • Опорна конструкція. В якості основного вертикального опорного елемента використано товстостінну стальну трубу діаметром 400 мм. З врахуванням рельєфу земельної ділянки (територія має нахил близько 5 градусів в Західному напрямку) висота опорного стовпа від фундаменту до поворотного механізму становила 2м/2,5м/3м. Висота підбиралась для мінімізації затінення сусідніми спорудами та об’єктами.  Поворотна рама на якій розмітилися направляючі профілі для сонячних панелей виконана з профільованої квадратної труби. Всі елементи рами оброблені в цеху гарячого цинкування, що повністю виключає корозійне руйнування, в тому числі і внаслідок електрохімічної корозії, протягом 25-30 років.

Направляючий профіль для кріплення сонячних фотомодулів – профіль з оцинкованої сталі від компанії Walraven (Голандія)

  • Поворотний механізм. Технічно найскладніша частина сонячного трекера. Складається з двох частин: 1. Двигун з редуктором який через ланцюгову передачу здійснює поворот конструкції в горизонтальній площині. 2. Двигун з редуктором який через систему важелів здійснює управління площиною у вертикальній площині. В промислових моделяхPovorotni mehanizmy 1
  • Система керування складається з комплексного датчика сонячної іррадіації, блоку керування трекером, датчика що здійснює вимірювання швидкості вітру (анемометр). Система знаходить найкращу точку максимальної потужності сонячної енергії, враховуюючи розсіяне та відбите сонячне світло. При цьому враховуються точні географічні координати та календарні дані.  Сигнал передається з датчика на блок керування – тоді трекер стає в найвигідніше положення. За умови отримання інформації, що сила вітру перевищує задані параметри, система розмістить трекери в горизонтальному положенні.

Сонячні панелі. Всього на кожній з трьох конструкції змонтовано по 20 сонячних фотомодуів. Розміри сонячної батареї становлять ширина 0,99 см., довжина 1,64 см., товщина 35 мм.

Переваги динамічних систем для сонячних електростанцій:

Максимально ефективне, в порівнянні зі статичними, використання енергії сонця для генерації електроенергії,

  • Збільшення вироблення електроенергії до 40% у порівнянні з нерухомими   стаціонарними конструкціями,
  • Значне збільшення прибутків до довгостроковій перспективі. До  кінця терміну дії «зеленого тарифу» в Україні кошти вкладені в сонячий трекер окупляться тричі.

Практика давно показала чудові результати використання трекерів для сонячних панелей з максимальним приростом річного обсягу вироблення електроенергії на 30 – 35%. Компанія «Сонячні системи» пропонує своїм клієнтам автоматику стеження за сонцем для сонячних батарей від іменитих брендів з тривалим терміном гарантованої служби. Крім цього ми пропонуємо комплексні проекти будівництва під ключ сонячних електростанцій на стаціонарних та рухомих конструкціях. За консультацією звертайтесь https://solarsystem.com.ua/kontakty/

Меню