Як вибрати сонячні панелі? ТОП 20 виробників моно та полікристалу

Як вибрати сонячні панелі? ТОП 20 виробників моно та полікристалу

Зміст статті

  1. Характеристика сонячних панелей
  2. Топ 20 світових виробників сонячних батарей (огляд представництва в Україні )
  3. Сонячні панелі українського виробництва
  4. Ціна і якість сонячної панелі – вибір золотої середини.

Ринок продажів сонячних панелей в Україні за останні 2 роки виріс більш, ніж в 5 разів. Про це свідчить актуальна статистика Державного агентства з енергоефективності України – адже станом на серпень 2018 року в Україні на умовах «Зеленого тарифу» в енергомережу  генерують понад 4500 приватних сонячних електростанцій. За умов величезного попиту, на ринку присутня значна кількість виробників, які представляють Китай, Європу, Північну Америку. Майбутньому власнику сонячної станції, який не знайомий з реаліями ринку, дуже важко зорієнтуватися в такому розмаїтті брендів та моделей, при цьому, щоб покупка сонячних панелей відповідала на питання – якість, надійність та продуктивність. В статті розглянемо актуальну ситуацію на ринку та дамо свої поради, як правильно вибрати добрі сонячні панелі.

  1. Характеристика сонячних панелей

      Технологія виробництва

Сонячні батареї виготовляють з кристалічного кремнію. Це найпоширеніша речовина для створення сонячних комірок. Даний вид кремнію розділяється на види, які визначаються розміром кристалів і методиками виготовлення. Окремий вид сонячних панелей – тонкоплівкові.

Для виготовлення монокристалічних сонячних батарей використовують максимально чистий кремній, технологія є порівняно дорогою, а тому й коштують монокристалічні батареї дорожче, ніж полікристалічні. Відмінною ознакою монокристалічних сонячних батарей є високий показник ККД (близько 17-22%).tehnologiya vyrobnytstva mono poli

Особливий відблиск поверхні полікристалічних сонячних батарей пояснюється специфікою технологічного процесу виробництва. Полікристалічий кремній, являє собою сукупність з безлічі різних кристалів, які утворюють єдиний модуль. Така технологія вимагає менших енерговитрат, а відповідно, і собівартість отриманого кремнію менша. Представлені на ринку полікристалічні сонячні батареї, станом на 2018 рік,  мають ККД (15-18%),  при цьому значно дешевші.

Принципово зрозуміти те, що основною відмінністю між моно та полікристалічними сонячними батареями, при однаковій номінальній потужності, буде лише габаритний розмір сонячної панелі та їх вартість.

Порівняння двох технологій при будівництві сонячної станції дивіться у відео

Додаткові робочі характеристики сонячних батарей

Температурний коефіцієнт

В реальних умовах сонячна панель нагрівається, в результаті чого номінальна потужність сонячного модуля знижується. За результатами досліджень встановлено, що при підвищенні температури на 1 градус Цельсія від стандартних умов STC (вище +25˚С), сонячний модуль буде втрачати потужність згідно з температурним коефіцієнтом, який в середньому у моно і полікристалічних сонячних модулів становить -0,41%. Для прикладу за умови нагріву поверхні сонячної панелі до температури + 65˚С, потужність сонячної панелі 275 Ватт зменшиться до 225 Ватт.

Деградація

Монокристалічні сонячні модулі відзначаються більшою швидкістю деградації в порівнянні з полікристалічними сонячними модулями в перший рік. Потужність якісної полікристалічної сонячної батареї в перший рік знижується в середньому на 2%, монокристалічнї на 3%. У наступні роки монокристалічний модуль деградує на 0,71%, в той час як полікристалічний деградує на 0,67% в рік. Вельми незначна різниця.

Показник продуктивності в життєвих умовах

Даний параметр показує, наскільки реальне значення потужності може відхилятися від даних, отриманих виробником в ідеальних лабораторних умовах. Такий показник можна зустріти в паспортах під назвою NOCT. Для проведення такого тесту застосовують параметри, які наближенні до життєвих, а не лабораторних умов експлуатації сонячних батарей:

  • Рівень інсоляції 800 Ватт/м.кв.
  • Температура + 20˚С
  • Сила вітру – 1 м/с

На практиці сонячна панель потужністю 275 Вт буде потужністю 205 Вт. pasport sonyachnoyi paneliКупуючи сонячні панелі, обов’язково ознайомтеся з сертифікатом тестування.

  1. Топ 20 світових виробників сонячних батарей

Сьогодні в Україні величезним попитом користуються китайські панелі, так як їх вартість на порядок нижча від європейських та американських аналогів. Пояснюється це різним рівнем оплати праці, податковими пільгами та екологічними нормами в країнах Європейського Союзу,  Північної Америки в порівнянні з азіатськими країнами. Відповідно, значно простіше перенести виробництво до Китаю чи Малайзії. Логічним при цьому виникає питання – за умови зниження ціни – знижується якість? Відповідь лежить в площині належного фабричного лабораторного контролю (від виробника), підтвердження характеристик через проходження процедур у міжнародних центрах експертизи та сертифікації, включення виробників у різноманітні рейтинги а також відповідність вимогам національного законодавства.

Країна виробництва

Можна виділити чотири основні категорії країн-виробників фотоелектричних елементів:

Міжнародні корпорації, які виробляють панелі частково або повністю в Китаї, але працюють за західними стандартами якості. Зазвичай такі компанії входять до рейтингу Tier 1 (далі у статті) і відповідально ставляться до контролю якості сонячних панелей. Проте можливі випадки відвантаження товару з гіршими характеристиками (особливо при експорті товару на треті ринки).

Виробники з Європи. Займаються повним циклом виробництва сонячних панелей проте комплектуючі можуть використовуватися від азіатських постачальників. Такі  фотоелементи в цілому хорошої якості, проте значно дорожчі.

Виробники з Китаю під брендом Європи, які продають сонячні батареї на локальних ринках. Вироблені в Китаї, але під  Європейськими брендами. Все залежить від  системи якісного контролю кінцевого виробу, відповідальні постачальники контролюють весь цикл виробництва та надають повноцінну гарантію.

Китайські виробники, що не є міжнародними корпораціями. Продають панелі “made in China”. Надійність конкретної сонячної панелі часто страждає від бажання виробника зекономити на комплектуючих а головне робочій силі, контролю якості на вході та виході продукту. Зроблені вручну панелі в рази гірші за виконанням і мають великі відхилення від стандартних паспортних показників.  Не рекомендуємо до придбання.

Виробничий контроль

Компанії преміум рівня, до яких можна віднести – Trina, Jinko, JaSolar, Yingli, CanadianSolar, LGSolar, Sharp, SOLARWORLD, Hanwha Q Cells, Risen самостійно займаються науковими розробками створення та покращення сонячних батарей, будують повні виробничі цикли від вирощування кремнію до створення кінцевого виробу. В таких виробників є стандартом проведення заводських тестувань кожної сонячної панелі, при цьому для кожного виробу присвоюється унікальний VIN код. Всі результати тестувань доступні у форматі супровідного листа до партії, а також спеціальних Інтернет ресурсів, де за запитом можна отримати всі робочі параметри сонячної панелі. Такі виробники станом на середину 2018 року дають гарантію на фотоелектричні панелі від 25 до 30 років на лінійну вихідну потужність. Більше читайте за посиланням.

Компанії нижчого сегменту – стандарт або економ, спеціалізуються виключно на складанні та дистрибуції на регіональних ринках. Часто такі компанії можуть замовляти кремнієві  пластини в одних виробників (наприклад  компанія AmeriSolar  використовує кремнієві пластини JaSolar), потужності для складання сонячних панелей можуть розташовуватися в різних місцях, і головне –  від побажання замовника сонячні панелі можуть по різному брендуватися для різних ринків. Вироблені в таких умовах сонячні батареї, мають непогані характеристики на момент виходу з виробництва, проте через розрізненість виробничих циклів, змінність постачальників можуть відрізнятися партія від партії, а також не можуть претендувати на комплексну виробничу гарантію виробу.

Рейтинги 

В рекламно-продажних цілях  виробники часто вдаються до масового маркування свого продукту, як “панелі класу 1” чи “tier 1”, акцентуючи увагу на їх високій якості та надійності. Що варто розуміти під логотипом “Tier 1”.

Існує декілька “рейтингів Tier”, які використовують подібні дані для класифікації виробників сонячних панелей. Для компаній у сфері інвестиційного аналізу, така інформація визначає “фінансову привабливість” або рівень довіри банківської системи до конкретної компанії-виробника сонячних елементів. Кінцевим споживачем даної інформації є інвестори, що планують інвестувати кошти у середні та великі проекти будівництва сонячних електростанцій. Одним з найавторитетніших світових рейтингів – рейтинг американської компанії, провайдера фінансової інформації – Bloomberg L.P. Для того щоб потрапити в список компанія-виробник панелей повинна виконати доволі складну програму мінімум:

  • володіти власним виробництвом сонячних панелей;
  • мати зареєстровані товарні марки;
  • надати підтверджуючі документи по участі в шести різних проектах будівництва сонячних електростанцій потужністю від 1,5 мВт, які фінансувалися протягом останніх двох років в шести різних банківських установах.

 

Рейтинг ТОП 20 виробників сонячних панелей Tier 1, 3 квартал 2017 р.

Bloomberg New Energy Finance Note

1 Canadian Solar 11 Astroenergy
2 Jinko Solar 12 First Solar
3 Hanwha Q Cells 13 Seraphim
4 Trina Solar 14 Hareon
5 JaSolar 15 Enging
6 GCL System 16 Renesola
7 Longi Solar 17 LG
8 Talesun 18 ZNShine
9 Risen Energy 19 BYD
10 Suntech 20 China Sunergy

Для інформації – компанія Bloomberg L.P. не публікає  списків Tier 2 або Tier 3.

В подальшому вмілі маркетологи почали застосовувати таке маркування і роздрібних продажах.

Підсумуємо – позиція в рейтингу Tier 1 узагальнено відображає рівень надійності компанії,  рейтинг стосується виробників сонячних панелей, а не самого обладнання, компанія, для потрапляння в даний список, повинна бути надійним, масштабним виробником сонячних панелей.

Сертифікація у міжнародних центрах експертизи

За умови, роботи сонячних панелей у фотоелектричних системах, підключених до мережі Європейського Союзу, вони повинні бути сертифіковані знаком європейського відповідності CE. Це обов’язкова умова для отримання податкових відрахувань за використання енергоефективних товарів. Різним типам модулів відповідають певні сертифікати. Так, для панелей на кристалічному кремнії передбачений сертифікат CEI EN 61215.  Найвідоміша лабораторія Європі – TUV, і якщо продукт має відмітку “TUV”, то він, безумовно, відповідає високим європейським вимогам. В США найавторитетнішими висновками вважається тести каліфорнійського агентства California Energy Commission. При проведенні тестувань, для отримання сертифіката, фотоелектричні елементи повинні подолати наступні випробування, визначення потужності в стандартних умовах інсоляції, перевірка роботи в екстремальних температурних умовах і випробування механічної надійності.

Сертифікація сонячних батарей в Україні

Сонячні панелі/батареї не входять в перелік товарів що підлягають обов’язковій сертифікації на території України. Великі постачальники, щоб зняти всі перестороги перед клієнтами, добровільно сертифікують свою продукцію в Україні.  Перелічені в першому розділі топ-виробники проходять обов’язкову сертифікацію в європейських інстанціях, що можна відслідкувати на офіційних сайтах лабораторій, а також знайти підтвердження на маркуваннях пристроїв. 

  1. Сонячні панелі українського виробництва

В Україні станом на 2018 рік реальних виробників сонячних батарей можна перелічити на пальцях однієї руки.

ПАТ “Квазар” – http://www.kvazar.com/ – на сайті стверджується, що фотомодулі мають українську складову, підтверджену відповідним сертифікатом. Компанія займається будівництвом та сервісним обслуговуванням сонячних електростанцій.

Пролог Семікор – http://semicor.com.ua/ua/ – компанія займається виробництвом зливків монокристалічного кремнію. Виробляють панелі нестандартних розмірів та потужності.

Компанія «Енхол» у м. Енергодар – офіційного ресурсу не знайдено,  є лише зовнішні посилання https://biz.nv.ua/ukr/markets/v-ukrajini-vidkrili-zavod-po-zbirtsi-sonjachnikh-panelej-2470627.html.

Організація виробництва сонячних панелей в Україні залишається неконкурентною справою, відносно світових виробників, в силу об’єктивних обставин: недостатнього фінансування наукових досліджень, застарілості виробничої бази, відсутності держаної підтримки. Єдиний шанс використання сонячних панелей українського виробництва – це часткове застосування панелей в будівництві промислових СЕС. Згідно закону України «Про електроенергетику», за умови використання обладнання українського виробництва в об’єктах електроенергетики забезпечується додаткова надбавка до «Зеленого тарифу» +  10 %.

  1. Ціна і якість сонячної панелі – вибір золотої середини

Якщо розглядати питання вибору сонячних панелей комплексно, то економія на придбанні обладнання в майбутньому обернеться істотними втратами в генерації, які в рази будуть перевищувати кошти, які «вдалося» заощадити на першому етапі. Для вибору якісних сонячних панелей перед покупкою для себе поставте ряд параметрів.

vybir sonyachnyh panelej parametry 2

Якщо ж у вас є додаткові запитання або ви хочете мати гарантію якості – зверніться за допомогою до перевірених експертів в галузі сонячної енергетики – менеджерів компанії “Сонячні системи”.

 

 

Меню