Детальні поради як стати енергонезалежним

Детальні поради як стати енергонезалежним

Рекомендації та вибір обладнання для безперебійного (резервного) живлення

Резервна або автономна система живлення будинку або квартири необхідна власнику для:

  • комфорту;
  • безпеки проживання та роботи.

Ми бачимо реальне її застосування у випадку:

  • частого вимкнення електрики;
  • неякісної енергомережі;
  • повної відсутності та неможливості отримання електрики від загальної енергомережі.

Приклади застосування – для забезпечення електрикою циркуляційних насосів опалювальної техніки, освітлення, відеонагляду, автоматики воріт, холодильного обладнання, живлення інших споживачів напруги. Приклади такого застосування у нашому виконанні туттут і тут.

Складові резервної системи:

  • акумуляторні батареї. Акумулятори дають постійний струм, що п%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BD%D0%B5 %D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F %D0%B2%D1%96%D0%B4 %D1%81%D0%BE%D0%BD%D1%86%D1%8Fереробляється інвертором у змінний. Скільки енергії буде «заховано» а акумуляторах – залежить від того, яке споживання буде запущено через них у випадку вимкнення електрики. Наприклад, акумулятор  12 вольт на 200 ампер має 12*200 = 2,4 кВт електрики. Залежно від виду АКБ ми можемо розраховувати на 50-60% його «енергетичного запасу» – в даному випадку на 1,5-1,2 кВт. До прикладу – бойлер на 80 л споживає 1,5 кВт на годину, LED лампа – 18 Вт на годину. Отже можна чітко розрахувати який резерв ми закладемо в акумулятори. Вартість акумуляторів – від 120 дол за 12 вольт 100 ампер годин.
  • блок безперебійного живлення або інвертор. Він перетворює постійний струм у змінний та у більшості випадків відповідає за контроль заряду АКБ. Може має різноманітну потужність залежно від потреб споживання – від 150 Вт до 10 кВт. Важливо щоб інвертор мав вбудований контролер заряду, можливість приймати енергію не лише від мережі змінного струму але і від сонця, генератора, вітряка і т.д. Інвертор може мати ШИМ або МРРТ контролер заряду, не буду вдаватися у подробиці – скажу що МРРТ краще і дорожче. Інвертор має досить багато налаштувань і широкий спектр можливостей використання. Вартість інвертора від 200 доларів, проте є і набагато дорожчі моделі.

Тепер поговоримо, про те чим можна заряджати акумулятори:

Просто від мережі – в такому випадку ми просто маємо резерв на випадок вимкнення електрики – зазвичай вистачає 4-8 годин.

Дизель або бензогенератор – може видавати достатню потужність, проте витрати пального та мастила дуже суттєві – орієнтовно втричі дорожче аніж користування загальною електромережею. Ціна – від 600 дол. за 3-5 кВт модель.

Від сонячної енергії  –  очевидними є переваги того, що електрика приходить не від загальної мережі і таким чином досягається головна мета – автономність та можливість економії електрики. Для потрібна  незатінена площа, що розташована якнайкраще на південь. Для забезпечення невеликого будинку із помірним споживанням 100-300 квт на місяць можна досягнути ефекту у 70-90 % енергонезалежності. Чому саме так – дуже важко опалювати будинок взимку з допомогою лише акумуляторів та сонячних панелей в умовах географічного розташування України. Ціна – залежно від кількості панелей, в середньому потрібно ставити не менше 6-ти панелей, ціна з кріпленнями біля 1000 дол. У випадку відсутності електромережі, сонячні батареї  можуть забезпечити електроенергією наайбільш необхідні електроприлади: світлодіодний прожектор потужністю до 20 Вт з датчиком руху, кілька лампочок в будинку по 5-7 Вт протягом вечірнього часу, невеликий холодильник (до 125 Вт), телевізор, ноутбук, супутникову антенну.  Такий комплект  буде корисним і для освітлення віддалених об`єктів, кіосків, магазинів, кемпінгів, для освітлення місцевості в разі відсутності мережі. Може задовольнити всі найнеобхідніші потреби для енергозабезпеченн   дачі в період з березня по жовтень і потреби освітлення в зимовий час.

Від вітрової енергії – електрика знову ж таки приходить не від загальної мережі, але на відміну від сонячних батарей вітряк потребує монтажу конструкції та ретельного вибору місця і висоти розміщення, що буває зробити дорого та складно. За вітряк із металевою конструкцією потужністю 1-1,5 кВт потрібно заплатити від 1500 доларів.

Таким чином вартість електричної резервності або автономності становитиме від 1000 дол. Ви можете спробувати зробити таку систему самостійно, проте довірте розрахунок та монтаж системи нам, як професіоналам, надавши максимально повну і чітку інформацію про Ваші проблемні питання і опишіть ваші вимоги – це зекономить Ваш час та гроші.   

Меню