Як підібрати сонячні батареї для дому під “Зелений тариф” [ 5 Рекомендацій ]

Як підібрати сонячні батареї для дому під “Зелений тариф” [ 5 Рекомендацій ]

Дана стаття буде корисною для власників будинків, які розглядають придбання та монтаж  сонячних панелей та додаткового обладнання як альтернативу використання електроенергії від обленерго та як  інвестицію у власну нерухомість. Довго ходити навколо не будемо, надамо 5 рекомендацій, які дадуть відповіді на 90 % запитань для прийняття рішення по встановленню сонячної електростанції під “Зелений тариф”.

  Рекомендація №1. Для чого сонячні панелі в будинку. 

За призначенням СЕС під “зелений тариф” поділяються на:

– мережеві сонячні електростанції.

 Призначення: для генерації електроенергії з подальшим її продажем державі за «зеленим тарифом».

Особливість: пряма залежність від роботи загальної енергомережі. У випадку відсутності енергопостачання інверторне обладнання відразу припиняє роботу.  Це станції, що розраховуються як бізнес проекти, а тому актуальними поняттями є сума першопочаткових інвестицій, строк окупності, дохідність, ризики (https://goo.gl/6b2VXm ).  Основною перевагою є пасивний дохід, що гарантований державою до 2030 року. (закон про електроенергетику)

– гібридні сонячні електростанції для забезпечення автономного енергопостачання та отримання доходу.

          Призначення: можливість, як генерації е.е в енергомережу так і акумулювання енергії, на випадок аварійного припинення енергопостачання. Раціональним є встановлення такої станції в місцевостях, де частими є проблеми з енергопостачанням або в будинках, де встановлене вимогливе до якості та наявності електричного струму електрообладнання (серверні, системи відеонагляду, кліматичне обладнання, автоматичні ворота, тощо).

             Особливість: У випадку настання аварії на лінії, система автоматично перейде на резервне живлення, при цьому енергія може надходити до споживача прямо від фотомодулів, акумуляторів, можливо і третього джерела (наприклад вітряка, дизельгенератора) – (https://goo.gl/yTJH8q). Реальне маштабування проекту (кількість акамуляторних батарей може в подальшому збільшуватися).

       Рекомендація №2. Вибір місця та способу монтажу сонячної електростанції

Розміщувати масив сонячних модулів можна будь-де, потрібно лише дотримуватись кількох основних правил:

(1) генеруюча поверхня модулів, повинна бути обернена на південь (+/- 15);

(2) затінення сонячних модулів повинно бути мінімальним;

(3) кут нахилу поверхні повинен бути в межах 30-45 градусів.

На нашому сайті розміщена таблиця з оптимальними кутами розташування для кожного регіону.

Загалом чим краще дах орієнтований на південь та відповідає куту прямого попадання сонячного випромінювання – тим більша продуктивність сонячної станції. Ідеальним, з точки зору продуктивності, є використання трекерної установки, яка в режимі реального часу відслідковує розташування сонця на небосхилі та забезпечує максимальну продуктивність. Зворотній бік питання це вартість такої конструкції та фізичне місце розміщення. Додатково відео про монтаж сонячної станцій на даху тут.

      Рекомендація №3.  Розрахунок потужності необхідної кількості сонячних батарей для будинку.

Вибір потужності СЕС — це пошук золотої середини між Вашими бажаннями та можливостями, яка визначається  декількома основними правилами.

Фінансово-енергетичний. Припустимо, що приватний будинок в місяць споживає 700 квт/год., в рік відповідно 8400 квт/год.  Сонячна станція потужністю 10 кВт зможе згенерувати близько 12000 квт/год. Таким чином по ставці “зеленого тарифу” буде реалізовано 3600 квт/год, І якщо дивитися на точку окупності проекту вона перевищить 12 років. Тому, в такому випадку, варто розглядати сонячну станцію потужністю від 15 кВт (приблизно 60 батарей потужністю 260 Ват).

  1. Проектно-будівельний. В основу розрахунки береться фізичні розміри місця можливого розташування сонячної станції. Для розміщення 1 кВт фотоелектричних модулів на похилому даху необхідна  площа  6,5 м.кв., на пласкому даху 13 м.кв. Для прикладу візьмемо похилий дах розміром 10 м * 20м  Загальна площа становить 200 м.кв . 200/6,5 = 30,76 = 30 шт. (близько 8 кВт, 32 штуки)

Монтаж сонячних панелей

  1. Договірний. Договором з обленерго визначається потужність підключення до енергомережі. В кожному конкретному випадку, дана умова договору індивідуальна. Хтось на етапі будівництва заплатив зайву тисячу і  має технічні умови на 10 кВт, попередньо підключивши електрокотла потужністю  15 -25  кВт (в більшості домогосподарств є лише 5 кВт). Для з’ясування такого показника є два шляхи:  продивитися умови підписаного договору з обленерго або власне  звернутися в обленерго.  В результаті, якщо власник забажає встановити станцію потужністю 10 квт/год, а потужність підключення становить 5 квт, то за додаткових 5 кВт доведеться сплатити обленерго, пройшовши процедуру отримання нових технічних умов.  Стосовно ставок підвищення потужності  читайте тут.

Відповідно врахування всіх попередніх правил вимагає фахового підходу та підготовки попереднього проекту.  Вас зацікавили умови, заповніть форму і ми надамо вичерпну консультацію.

Рекомендація №4. Визначення окупності станції. Ціна на сонячні батареї та додаткове обладнання

Арифметика розрахунку доходу від “зеленого тарифу”.  Помилковим є думка, що вся вироблена Вашою електростанцією е.е. буде придбано ДП “Енергоринок” за ставкою “Зеленого тарифу”. Нюанс в наступному – від виробленої енергії віднімається власне енергоспоживання. Для прикладу:

Чиста вартість 1 кВт за «зеленим тарифом» (станом на 01.07.2017 р.)  становить 5,29 грн. мінус податки 19,5% = 4,25 грн, в Євро – 0,145 євроцента. (курс 29,3).  Сонячна станція потужністю 10 квт/год, в межах Західної України, за місяць,  може згенерувати приблизно 1050  кВт/год, з них близько 300 кВт підуть для власних потреб, 750 кВт в мережу.

Генерація СЕС за рік становитиме 12600 кВт/год. 9000 кВт/год буде реалізовано по “Зеленому тарифу”. 9000 кВт*0,145 євроцента =1305 Євро в рік + економія коштів, які ми мали б сплатити Обленерго за е.е.

Підрахуємо вартість е.е., вироблену для власних потреб в цінах 2017 року (узагальнена вартість 1 кВт/год – 1.68 грн.) 300 кВт власного споживання*12 місяців*1,68 грн. = 6048 грн. що дорівнює 206 Євро (СЕС заробить для будинку і Ви не заплатите  за них для Обленерго )

Всього в рік СЕС потужністю 10 кВт/год заробить 1305+206= 1511 Євро або 1814 дол. 

Строк окупності  

Сонячні станції під зелений тарифМережеві сонячні електростанції

На сьогодні виведена приблизна середньоринкова вартість СЕС, за 1 кВт вже підключеної до енергомережі 750-850 дол.США. (обладнання, монтаж, документи). Уточню, ціна включає сертифіковане європейське обладнання з гарантією. Зменшення вартості можливе за умови використання менш якісних комплектуючих.

Таким чином строк окупності СЕС потужністю 10 кВт становитиме 8500/1814 = 4,7 років

Рекомендація №5. П’ять беззаперечних аргументів на користь встановлення сонячних батарей на будинку .

Енергонезалежність та гарантований дохід

  • Ви інвестуєте у власну нерухомість та енергонезалежність.
  • Ви впевнені, що все електрообладнання буде працювати справно та без перебоїїв. Ви матимете контроль усієї енергомережі та енергобалансу будинку в реальному часі через мобільний додаток.
  • Ви маєте гарантований дохід з прив’язкою до Євро за кожен вироблений кіловат електроенергії.  Тобто і у 2029 році ви будете отримувати дохід у валюті.
  • Надійність, гарантійний строк експлуатації сонячних батарей 25 років.
  • Екологічність. Рішення, що є безпечними для довкілля і є кроком в екологічно чисте майбутне.
Меню