Вітер змін – куди вкладати кошти у 2020 році?

Вітер змін – куди вкладати кошти у 2020 році?

Вже кілька місяців весь світ знаходиться в умовах невизначеності. Пандемія, рекордні обвали на фондових та сировинних біржах, постійні коливання на валютному ринку – це все факти та події, які стали повсякденною реальністю. Природньою реакцією кожного з нас в частині фінансів стало бажання зберегти заощадження, але що ж в такому випадку роботи з тезою, що гроші повинні працювати. В статті ми розглянемо як змінилися класичні напрямки інвестування для приватних осіб, на прикладі – нерухомості, банківських депозитів та будівництва власної сонячної електростанції. Для більшої практичності порівняння ми будемо розглядати інвестування у валюті.

Придбання комерційної та житлової нерухомості

Без перебільшення ринок нерухомості переживає складні часи. Пояснення більш ніж логічні – люди не готові до дороговартісних покупок в умовах кризи. Додатковий негативний фактор – відсутність дієвих програм іпотечного кредитування.  В поєднані ці фактори постійно тиснуть на ринок нерухомості  та призводять до поступового зниження вартості одиниці площі.  В підтвердження наводимо  статистику ринку нерухомості в Києві за останній рік. Ситуація в обласних центрах приблизно ідентична.

tsiny na neruhomist

Інформація отримана зі спеціалізованого сайту ЛУН. місто https://misto.lun.ua/

Як видно з графіку вкладення у нерухомість, в кращому випадку, збережуть заощадження. Беручи до уваги витрати на комунальні послуги та підтримання ремонтного стану дохідність інвестицій  рівна 0 або від’ємна. Однозначною перевагою таких вкладень є фактична безризиковість втрати капіталу та наявність постійного попиту в довгостроковій перспективі.

Більш цікава інвестиційна можливість передбачає придбання майбутніх жилих квадратів на етапі будівництва.  Ціни суттєво нижчі, але й ризики потрапити на недобросовісного забудовника зростають в рази.

Банківські депозити

Відомий кожному українцю формат примноження заощаджень. Механізм простий та зрозумілий — приходиш до банку, підписуєш договір, вносиш кошти на рахунок, через місяць, півроку чи рік отримуєш прибуток у формі відсотків. Проте чи так все просто з цим інструментом?

Останні події на світових фінансових ринках пов’язаних з пандемією COVID–19 стали визначальними для чергового обвалу відсоткових ставок. За даними спеціалізованого банківського ресурсу https://bankchart.com.ua/personal/deposit середня ставка по депозиту (дол. США) при розміщенні коштів терміном на один рік становитиме 1,51%. При видачі обов’язково з цієї суми буде відраховано ПДФО в розмірі 18%.  Ну і звичайно не варто забувати і про інфляцію, яка за рік також з’їсть частину доходу. За таких умов вклавши 100 доларів через рік отримуємо 100 доларів.

Depozyt 2020

Переваги:

  1. Можливість оформлення депозитного договору офлайн (у відділенні) та онлайн (Інтернет-банкінг);
  2. Гарантія повернення суми інвестиції до 200 тис. грн від ФГВФО в комерційних банках;
  3. Низький поріг входу в нішу, що стартує з 500 Дол. США.

Недоліки:

  1. Утримання податку на доходи фізичних осіб (18%);
  2. Можливість фіксації ставки, переважно, не більше 1 року;
  3. Відсутність можливості закриття строкового вкладу без втрати відсотків.

Сонячна елетростанція під “Зелений тариф”

Сонячна станція – вже не новий, проте доволі незвичний напрям інвестування.  Більшість рекламних пропозицій закликає – Нехай сонце заробляє для ВАС. Далі ми розглянемо, як саме сонячна енергія на даху будинку може стати пасивним доходом на довгі роки, як  працює механізм Зеленого тарифу, та чому це дійсно вигідна інвестиція у власну нерухомість.

Почнемо з основ: “Зелений тариф” – це спеціальні фінансові умови, що дозволяють приватним домогосподарствам ставати учасниками національного Енергоринку і не тільки споживати, а найголовніше продавати вироблену домашніми сонячними електростанціями електроенергію в електромережу. Умови зеленого тарифу діють в Україні з 2014 року і регулються окремим Законом України Про альтернативні джерела енергії.

При цьому ціна, за якою домогосподарства можуть продавати електроенергію, більш ніж в 3 рази перевищує ціну, за якою вони її купують для своїх потреб – 4,25 грн/кВт⋅г (продаж) проти 1,68 грн/кВт⋅г (купівля). Законодавство України гарантує дію умов по підтримці приватних виробників “Зеленої” енергії до 2030 року.

Додаткова супер актуальна перевага  для України – всі виплати по зеленому тарифу здійснються з привязкою до курсу Євро. В  2020 році інвестували у валюті і до 2030 року отримуєте виплати з врахуванням коливання курсу гривні до Євро.  (Валютний ризик дорівнює 0)

З цього починається шлях «сонячного» інвестора – для того щоб почати продавати зелену енергію потрібно пройти нескладний шлях:

  • Отримати дозвіл енергопостачальної компанії на встановлення сонячної станції відповідної потужності
  • Збудувати сонячну електростанцію
  • Оформити договір на купівлі-продажу електричної енергії вироблену з альтернативних джерел енергії по Зеленому тарифу

Для того щоб детально розібратися в даному питанні рекомендуємо переглянути відео:

Скільки можна заробити на сонячній станції?

Порахувати окупність приватної сонячної станції просто. Достатньо знати основні показники, які впливають на розрахунки:

  • Власне споживання – річне споживання електроенергії в будинку
  • Вироблена енергія – кількість енергії, яку згенерує сонячна станція за рік
  • Величина зеленого тарифу – для сонячних станцій збудованих з 2020 по 2023 рік – це 0,16 Євроцентів за 1 кВт*год
  • Середня вартість приватної СЕС “під ключ” відповідної потужності

Наглядний розрахунок одного з наших проектів :

Будівництво сонячної елетростанції “під ключ” потужністю 10 кіловат, з повним документальним супроводом обійшлося в 9 тис. доларів (початок 2020 року)

За рік така сонячна станція гарантовано вмежах Західної України виробить від 12000 кВт*год

На покриття власного енергоспоживання буде витарчено 2000 кВт*год

Сума від продажу е.е. по складе 10 000 кВт*год * 0,16 Євро =  1600 Євро або 1710 дол. США

Строк  окупності проекту 5 років. Дохідність інвестицій до 15 % річних у валюті.

Беззаперечим аргументом дієвості, надійності  та популярності  інвестицій у сонячну енергетику є статистика Держенергоенергоефективності, що відображає динаміку росту встановлених приватних сонячних електростанцій в Україні за останні 6 років.

95838268 3100433873356644 4460562620545499136 n

Щоб дізнатися, яку станцію можна встановити на даху Вашого будинку або присадибній ділянці та отримати актуальні цінові пропозицій звертайтеся за номером – 0687044115  або завітайте до нашого офісу м.Рівне, вул. Кавказька, 3/оф.410

 

Меню