Сонячна енергетика: нова енергетична ера для України та світу

Сонячна енергетика: нова енергетична ера для України та світу

Огляд XI Міжнародної спеціалізованої виставки – ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ. ВІДНОВЛЮВАНА ЕНЕРГЕТИКА – 2018

Ще 10 років тому важко собі було уявити, що «зелена» енергетика стане основою енергозабезпечення для найбільших економік світу і що вартість електроенергії з відновлювальних джерел буде більш дешевою, ніж у традиційної генерації. Тим не менше 10 років тому було проведена була перша виставка “Відновлювальна енергетика”. З кожним роком виставка розширює формат проведення, збільшує географію представництва та все більше завойовує статус  кращого майданчика для демонстрації провідних рішень альтернативної енергетики.

Наша команда кожного року з нетерпінням чекає дану подію і цього року з XI Міжнародної спеціалізованої виставки «ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ. ВІДНОВЛЮВАНА ЕНЕРГЕТИКА – 2018» ми привезли масу позитивних емоцій, нові партнерські контракти, а найголовніше контент про найсучасніші рішення в сфері використання відновлювальних джерел енергії. Про останні новинки, тренди розвитку та формат виставки у нашій статті.

Зміст

  1. Мережеві інвертори – напрям на технологічність та функціональність.
  2. Сонячні панелі – Китай непереможний.
  3. Обладнання для будівництва та обслуговування сонячних електростанцій
  4. Енергетика в промисловості
  5. Українські виробники у сфері відновлювальної енергетики
  6. Мережеві інвертори – напрям на технологічність та функціональність.

На виставці класично були представлені, як імениті бренди та і компанії, що лише роблять перші кроки на ринку сонячних технологій України. Про першопрохідців більш детально:

Мережеві інвертори Solis (Китай) Трифазні мережеві інвертора Solis виробництва Ningbo Ginlong Technologies є інноваційними високоефективними перетворювачами енергії сонця. Моделі що були представлені на 10, 15 та 30 кіловат  для побудови приватних мережевих фотоелектричних станцій за «зеленим тарифом», та на 33, 36 та 40 кВт для будівництва промислових сонячних електростанцій. Виробник надає стандартну гарантію на 5 років з можливістю продовження до 20 років.

Мережеві трьохфазні інвертори KSTAR (Китай)  Мережеві інвертори KSTAR серії KSG-DM SERIES виробляються за новітніми технологіями і вимогами. Сонячні мережеві інвертори KSTAR працюють за технологією GRID TIE (ON-GRID) і безпосередньо генерують електроенергію в мережу, вони призначені для побудови сонячних електростанцій, що працюють за «Зеленим тарифом».

Модельна лінійка представлена інверторами на (максимальна  вихідна потужність) 10, 12, 15, 17, 20 та 30 кіловат.

Merezhevi invertory

AZZURRO – трьохфазні стрінгові інвертори (Італія, Китай).  Компанія пропонує доволі широку лінійку інверторів як по потужності так і по функціоналу. Для прикладу окрім мережевих інверторів в лінійці представлені інвертори для накопичення Azzurro ZCS 3000SP. Інвертор для накопичення Azzurro ZCS ідеально підходить для досягнення оптимальної енергетичної незалежності в житловому секторі. З номінальною потужністю 3 кВт та ємністю акумуляторних батарей до 10 кВт/год. Окрім цього, завдяки підключенню змінного струму, Azzurro сумісний з будь-якими технологіями (сонячною, вітровою і т.д.) та з інвертором будь-якого типу.

Трифазний мережевий інвертор 30 кВт Zeverlution Pro 30 (Китай).  Китайський виробник Zeversolar з 2007 року став найбільшим в Китаї, в 2013 році став структурним підрозділом німецькій компанії SMA і отримав значну фінансову і технічну підтримку. Високотехнологічний мережевий інвертор на 30 кВт дає можливість підключити рекордний масив сонячних батарей  потужністю до 49500 ватт-пік та має два МРРТ. Ефективність інвертора до 98,5%. В перетворювачі  стандартно передбачено вбудований захист від  перенапруг постійного і змінного струму для забезпечення максимальної безпеки.

Комукаційні можливості передачі даних забезпечуються через ZeverManager, ZeverCom або Modbus-сумісні сторонні пристрої управління.

Гібридні інвертори IMEON (Франція) Французька компанія IMEON Energy випускає гібридні фотоелектричні інвертори з 2013 року. Всі моделі є власною розробкою компанії. Збірка пристроїв проводиться в Китаї.

Лінійка інверторів IMEON включає 2 моделі: однофазний IMEON 3.6 номінальною потужністю 3кВт; трьох-фазний гібрид IMEON 9.12 на 9кВт.

За аналогією в великою німецькою трійкою автовиробників BMW, Audi, Mercedes-Benz світовими лідерами виробництва інверторного обладнання є компанії Fronius (Австрія), Huawei (Китай), SMA (Німеччина).  В Україні в секторі будівництва приватних сонячних електростанцій під Зелений тариф  найкраще представлені перших два бренди зважаючи на наступні переваги:  Fronius має повноцінне офіційне представництво в Україні з 1991 року, на інвертори надається гарантія від 5 до 7 років, сервіс SolarWeb дає найкращі можливості віддаленого моніторингу роботу сонячних електростанцій. Інвертори з піднебесної – Huawei, на ринку України почали активно завойовувати лідерські позиції в першу чергу відповідаючи на запит краще співвідношення ціна–якість,  з початку 2018 року в Україні було відкрито офіційне представництво, мінусом інверторів є відсутність вбудованого модуля для передачі даних в мережу Internet. В рамках роботи виставки китайський бренд провів повномасштабну презентацію – навчання по всій лінійці інверторів. На стенді компанії було виставлено справжніх гігант сонячних перетворювачів для промислових сонячних електростанцій – модель з  вихідною потужністю по змінному струму на 70 кВт!!!!

З інших брендів представлених на виставці  – REFUsol, Kaco, SolarEdge, Growatt, Kostal.

Invertory pid zelenyj taryf

  1. Сонячні панелі – Китай не переможний

Для 99 % виробників представлених на виставці саме Китай є батьківщиною, місцем технологічних розробок та виробництва .  Незначна кількість Європейських та північно-американських брендів засвітилась одиничними моделями без реального представництва в Україні.

Замість нудного опису брендів ми поділимося ТОП-3 технологіями в розвитку сонячних батарей актуальних у 2018 – 2019 році.

sonyachni paneli 1 1

      Сонячні панелі half-cell

Сонячні панелі half-cell за своєю конструкцією складаються з 12 коміркових стрінгів замість 6 (в стандартних панелях розміром 1000*16400 мм – 60-комірок). Вдвічі зменшені комірки не тільки знижують втрати завдяки тому, що генерують менші струми, а також вдвічі зменшують збитки всього модуля від мікротріщин в кремнії та плям на склі. Модулі half-cell в порівнянні зі стандартними сонячними панелями, на 50 % менш вразливі до точкових механічних пошкоджень та забруднень. Також, у порівнянні зі стандартними “повнокомірними” модулями на 16.5% знижується ризик виникнення точок перегріву (hot-spots) завдяки більш низьким температурам в частково затінених комірках.

Технологія сонячних батарей PERC (Passated Emitter Rear Cell) – це технологія модернізації стандартних сонячних елементів.

PERC технологія підвищує ефективність за рахунок пасивації задньої частини сонячного елемента. Завдяки використанню даної технології, сонячне випромінювання яке досягає задньої поверхні елемента, не створюючи ніяких вільних носіїв заряду, відбивається в осередку, де він отримує другий шанс створити електричний струм. В даний час близько чверті нових сонячних батарей – виготовляються за методом PERC, і цей показник може досягти 50% вже до 2020 року. Деякі виробники  монокристалічних сонячних панелей,  застосовуючи при виробництві технологію PERC змогли досягати ефективності> 21,5%, що означає підвищення загальної ефективності ≥ 1% в порівнянні зі стандартними осередками сонячних панелей.  Найактивніше в даному напрямку працює компанія Longi Solar.

Двосторонні монокристалічні модулі PERC

Суть технології компонування сонячних панелей полягає у розташуванні кремнієвих комірок з двох сторін сонячної панелі. Ефективність передньої сторони батареї відповідає звичайній ефективності фотоелементів типу PERC і становить понад 21%. Зворотний бік виконаний зі скла, що забезпечує потрапляння сонячних променів з обох сторін і як наслідок генерацію електроенергії також з двох сторін. Ефективність зворотного боку становить 75% від передньої. Таким чином, використання зворотного боку дозволяє збільшити вироблення електроенергії до 25%.

  1. Обладнання для будівництва та обслуговування сонячних електростанцій

Третьою складовою сонячних електростанцій за важливістю є системи кріплення. Українські виробники Солар Сталь Конструкція представили комплексні рішення наземних конструкцій зі змінним та стаціонарним кутом розташування сонячних панелей. Компанія “Передові технології” традиційно представила найширший асортимент кріпильних елементів виконаних з алюмінію. Kripter – саме так звучить назва українських системи кріплення на даху або на землі для приватних сонячних електростанцій. Гнучкість рішення, алюмінієвий профіль, індивідуальний підхід до розробки кожного проекту – саме такі переваги можна отримати використовуючи профіль даного виробника. Тема обслуговування сонячних станцій актуальна для всіх потенційних та майбутніх сонцеводів. На дану тему в нашому блозі ціла стаття яку рекомендуємо вам прочиати https://goo.gl/UjfLjW

shhitky dlya ochystky sonyachnyh panelej 1

Компанія, що професійно займається зовнішнім клінінгом (очистка/мийка фасадів, дахів, вікон) представила життєві та вкрай практичні повноцінні рішення для очистки сонячних панелей.  В асортиментів були представлені щітки для очистки сонячних з м’яким та твердим ворсом, шкребки для очистки сонячних батарей від снігу та льоду, системи водопідготовки для професійної очистки поверхні сонячних панелей.

  1. Енергетика в промисловості

Одночасно з профільною виставкою в Міжнародному виставкому центрі проводилися ряд інших заходів:

– Екологія підприємства 2018;

– Комунтех – 2018;

– ДОРТЕХЕКСПО – 2018;

– Енергетика в промисловості – 2018.

Виставки різнопланові але загалом об”єднанні одним вектором запровадження в життя зелених технологій.

  1. Українські виробники у сфері відновлювальної енергетики

Оцінюючи присутність продемонстрованого обладнання made in Ukraine в частині використання енергії вітру, сонця, землі та біомаси реальних виробників дуже мало.

Український виробник лужних акумуляторів

luzhni akb

Виробник українських сонячних панелей “Пролог Семікор”

Ukrayinski Sonyachni paneli

Рекуператори тепла українського виробництва.

XI Міжнародна спеціалізована виставка – ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ. ВІДНОВЛЮВАНА ЕНЕРГЕТИКА 2018 традиційно стала головною галузевою платформою для постачальників, виробників та покупців, продемонструвавши якою буде нова енергетична ера України та світу.

Меню