пасивний будинок

Що таке “пасивний будинок” та як він працює

Сучасний стан екології, вартість енергоресурсів, що постійно дорожчають змушує все частіше замислюватися над тим – як  економити енергію, яку ми використовуємо в побуті та як це робити правильно. Сьогодні ми вирішили поговорити про фундаментальне з точки зору  важливості і глобальне з точки зору розвитку будівельних технологій – пасивний будинок.

Що таке пасивний будинок?

Стандартний пасивний будинок – це концепція сталого дизайну, що характеризується енергоефективністю, комфортом та відповідальним ставленням до екології. Будинок з моменту розробки дизайн-рішення проектується для досягнення мінімальних теплових втрат при мінімальному рівні енергоспоживання.

Такий результат досягається за рахунок п’яти основних принципів:

  • система комплексної теплоізоляції;
  • енергозберігаючі вікна;
  • постійному контролі кліматичних режимів;
  • комплексний підхід до вентиляції повітря з застосуванням рекуперації тепла;
  • максимальне використання альтернативних джерел енергії;

Пасивний будинок здатен скоротити витрати електроенергії за рік до 90 відсотків. Інвестиції відшкодовуються за рахунок економії поточних  витрат на придбанні енергоресурсів.

Як це працює?

На етапі будівництва енергозберігаючі будинки дорожчі на 15-30%, але на 60-70% дешевші в процесі експлуатації.

Екологічно доцільне проектування передбачає створення концепції проектування, побудови й експлуатації будівлі, для чого слід визначитись з особливостями сучасного стану енергозбеження у виробництві й експлуатації як самих будівельних матеріалів, так і споруди у цілому. Це означає:

  • використання меншої кількості енергії для виробництва будівельних матеріалів і конструкцій;
  • використання енергій, що мають здатність до самовідновлення (сонце, вітер, геотермальне тепло);
  • утилізацію і вторинне використання відходів з урахуванням екологічних аспектів;
  • використання природних і екологічно-чистих матеріалів;

Чому потрібно економити

Викопні джерела енергії мають здатність закінчуватись. Саме тому, перша енергетична криза, на початку 70-х років XX століття, підняла ціни на пальне, а у 2010-му досягла рекордного рівня. Як показує досвід, це не межа. Побутової техніки в сучасних будинках стає все більше і більше. До того ж опалення будинку вимагає багато енергії. Залишається одне: економити. А для цього потрібно купувати прилади з низьким рівнем енергоспоживанням та будувати енергозберігаючий будинок.

Існує багато причин, чому потрібно економити енергію. Але для тих, хто будує власні будинки, особливо важливі дві.

По-перше, витрати на оплату енергоносіїв будуть меншими.

По-друге: якщо вам доведеться продати будинок, ціна енергозберігаючого об’єкту буде значно вищою.

Переваги

Використання технологій пасивного будинку дозволяє економити енергоресурси навіть при зростанні їхньої вартості. Загалом, переваги пасивного будинку є:

– енергоефективність у споживанні ресурсів;

– низький рівень викидів парникових газів за рахунок використання поновлюваних джерел енергії: теплові насоси, сонячні колектори чи інше альтернативне опалення;

–  економія коштів.

Історія пасивного будинку

Вперше пасивний будинок з’явився у 1988 році. У результаті спільної роботи компаній Wolfgang Feist та Bo Adamson, які визначили основні пункти для сталої енергоефективності. За кілька років, у 1991 році архітекторами Bott і Ridder у Німеччині було розпочато будівництво першого пасивного будинку, яке згодом отримало найвищий стандарт комфортного рівня життя. Такий будинок потребує менше 15 кВт-год/м2 на рік енергії і підтверджує право на своє існування понад 25 років.

Енергія для пасивного будинку

Якщо ви вирішили побудувати власний пасивний будинок чи реконструювати свій старий, варто врахувати кілька важливих моментів.

Відповідно до європейського стандарту, пасивний будинок не використовує звичайне електропостачання від мережі: ні для опалення, ні для освітлення, ні для роботи електричних приладів. Крім того, такі будинки, можуть виробляти електроенергію.  Найчастіше пасивні будинки використовують сонячну енергію. Для повноти контролю потрібно обов’язково використовувати засоби обліку у еко енергії щоб контролювати та вимірювати переваги інвестицій в енергозбереження.

Для порівняння візьмемо типовий сучасний будинок для однієї сім’ї площею 150 м2, підігрітий газом. Вартість експлуатації такого виробу є стандартним обладнанням, тобто:

  • опалення будинку споживає 144 кВт / м2;
  • для нагрівання води – 30 кВт / м2 / год;
  • для приготування їжі, освітлення та електроприладів – 26 кВт / м2.

Тому щорічні витрати на утримання такого будинку становлять 30 000 кВт електроенергії (200 кВт / м2 / год). А тепер давайте подивимося, що зміниться, якщо застосувати стандарт енергозбереження:

  • опалення будинку споживає 44 кВт / м2 / год;
  • для нагрівання води, як і раніше, – 30 кВт / м 2 год;
  • для приготування їжі, освітлення та електроприладів, як і раніше – 26 кВт / м2;

Що стосується енергозберігаючих будинків, кількість використовуваної електроенергії скорочується вдвічі, до 15000 кВт. Це означає, що, модернізуючи будинок, можна заощадити до 48% потенційних витрат на придбання енергоресурсів.

Де купити

В підсумку, пасивний будинок це концептуально інший підхід до традиційного питання будівництва житлової нерухомості, який передбачає МЕГА комплексний підхід від розробки дизайн рішення,узгодження роботи інженерних систем до якісного монтажу та налаштування систем.

Правильно розрахувати рівень тепловтрат виключно для вашого будинку та купити, необхідне обладнання для пасивного будинку, а саме -сонячні панелі, сонячний колектор чи навіть цілу сонячну електростанцію можна у фахівців нашої компанії у Рівному або на нашому сайті solarsystem.com.ua.  Звертайтеся – ми допоможемо.

Меню