Причини втрати продуктивності та основні дефекти сонячних батарей

Причини втрати продуктивності та основні дефекти сонячних батарей

Науково-технічний прогрес робить для нас доступним незвідане і допомагає створювати абсолютно нові за функціоналом та призначенням речі. Одні винаходи  вирішують наші проблеми. Інші – додають комфорту, змінюючи кожен момент нашого життя. Одним із таких винаходів 20 століття можна сміливо назвати сонячні батареї. Сонячні батареї здатні забезпечувати потребу в електричній енергії  у віддалених від цивілізації місцях, у далекому космосі і навіть там, де мало сонячного світла. Переваги використання енергії сонця незаперечні. Залежно від своєї потужності, сонячні панелі можуть допомагати вирішувати завдання різного ступеня складності: від звичайного освітлення вулиці, до можливості зробити дах власного будинку, місцем реального доходу, через механізм «Зеленого тарифу».

В статті ми розглянемо будову сонячної панелі та причини, що впливають на втрати їх продуктивності.

Будова сонячної панелі:

– кремнієві пластини (cell);

– захисне скло;

– основа для розміщення кремнієвих пластин;

– рама з анодованого алюмінію;

– конектора для комутації  (плюсовий та мінусовий вихід).

b09ec2 image2

Простота конструкції дозволяє панелям працювати декілька десятиліть без будь-яких проблем. Стандартна гарантія від виробників сонячних батарей,  станом на травень 2019 року, становить 25 років. Найстарішій фотоелектричній панелі у світі – 60 років, і вона ще працює до цього часу. Ефективність фотоелектричних панелей залежить від їх якості, умов розташування та професійності налаштування всієї системи. Але навіть якісні сонячні панелі можуть втратити свою продуктивність під час експлуатації.

Причини втрати продуктивності

Зниження продуктивності – це, перш за все, втрати прямого доходу для власника сонячної станції. Наведемо декілька причин.

  1. Сонячні батареї з часом втрачають свою початкову потужність та продуктивність сонячної електростанції через інтенсивність УФ-випромінювання та впливу екстремальних погодніх умов. На щастя, в наших широтах інтенсивність УФ-випромінювання низька, і ми рідко стикаємося з ураганами, смерчами чи піщаними бурями. До реальних кліматичних умов, що впливають на довговічність фотоелектричних панелей, належать:
  • Високі температури: Сонячні батареї втрачають свою ефективність у спекотні літні дні, що сприяє їхньому інтенсивному зношенню! Сонячні батареї втрачають в середньому близько 1% ефективності на рік, що вважається хорошим показником якості.
  • Град. Сонячна батарея виготовлена за сучасними стандартами може витримати доволі потужний град. Більшість виробників вказують, який саме град чи шторм може витримати їхня продукція. Однак досить велика буря може завдати значної шкоди навіть дуже хорошим скляним модулям. У Європі цю проблему мінімізують завдяки придбанню відповідного полісу страхування.
  • Замерзання талої води: фотоелектричний модуль, в цілому, працює краще взимку, ніж ви думаєте. Сніг, зазвичай, спадає з сонячних панелей під впливом сонячного світла. Однак, за певних умов (наприклад пологому куті розташування сонячних батарей) на панелі може замерзати вода, яка при розширенні може пошкодити поверхню панелі.
  1. Тріщини та мікротріщини на фотоелементах. Ця проблема зустрічається чи не найчастіше, при цьому це основна причина трати потужності фотоелектричних панелей. Тріщини можуть мати різний характер та виникати, як через неправильне встановлення обладнання, так і через механічні пошкодження. Великі тріщини можна виявити під час звичайного очищення. Виявлення мікротріщин можливе тільки завдяки спеціальному методу інфрачервоного тесту.
  2. Гарячі точки або осередки нагрівання. Гарячі точки – це  окремі ділянки сонячної батареї з  підвищеною температурою. Місцеве підвищення температури окремої ділянки є причиною зниження ефективності і пришвидшує старіння усієї панелі. Для того щоб, попередити утворення гарячих точок варто, на етапі монтажу, уникати установки панелей в затінених місцях та регулярно мити панелі.
  3. Деламінування. Так називається відшарування спеціальної плівки на основі пластику, що захищає від надмірної вологості або пошкоджень сонячних батарей. Деламінування може стати причиною не тільки втрати продуктивності одного фотомодуля, а й виведення з ладу частини сонячної електростанції. Пояснюється це специфікою комутації сонячних панелей (паралельне чи послідовне з’єднання). Наслідком може стати коротке замикання неізольованих контактів сонячної батареї.
  4. Браунінг або просто вигорання – це процес, який є наслідком хімічної взаємодії несумісних компонентів. Через це фотоелектричні модулі можуть перегріватися та зменшувати свою ефективність.
  5. Розгерметизація. Спеціальне загартоване скло, сприяє тривалішому терміну експлуатації монокристалічних та полікристалічних сонячних панелей. Для повної стійкості до вологи виробники використовують спеціальні герметики. Герметизуються стик алюмінієвої рами та скла, електротехнічна монтажна коробка. Сам факт розгерметизації говорить про те, що при виробництві або встановленні сонячних панелей були порушені технологічні вимоги.
  6. Деформація. Така проблема може виникнути, якщо при виробництві сонячних фотомодулів були використані низькоякісні комплектуючі (Наприклад профіль). Якщо під впливом погодних умов деформувався фотомодуль, потрібно його замінити.

delaminuvannya sonyachnyh batarej

Як довго працює сонячна батарея

Всі фотоелектричні панелі будь-якого виробника повинні мати гарантію щодо вихідної потужності. Більшість марок сонячних панелей пропонують 25-30-річну гарантію продуктивності. Проте ключовою цінністю, включеною в таку гарантію, є величина втрати ефективності панелі, яка виникає з часом. Чим нижчий рівень втрат ефективності, тим краще.

Якщо обрана вами торгова марка вказує на втрату продуктивності в діапазоні від -0,35% до -0,5% річних, то ваша сонячна панель втратить понад 7% своєї ефективності через 10 років при нормальних експлуатаційних умовах Таким чином, через 25 років їх ефективність повинна бути понад 80% при максимальній потужності.

Як усунути проблеми та дефекти?

Не реально прослідкувати весь процес виробництва, доставка та монтажу сонячних батарей. Допущена помилка на будь-якому етапі так чи інакше знайде своє відображення   на продуктивності роботи сонячної електростанції. Але для того, щоб запобігти виникненню дефектів та максимально усунути причини втрати продуктивності слід, перш за все:

  • обирати обладнання від перевірених виробників та замовляти виконання комплексних робіт “під ключ” в одній компанії;
  • забезпечувати своєчасний сервісний огляд та діагностику продуктивності сонячних батарей;
  • дотримуватися основних правил експлуатації та догляду за обладнанням.

Де купити сонячні батареї

Наша компанія пропонує купити  сонячні батареї (полікристалічні або монокристалічні) та комплектуючі для СЕС за адресою: м. Рівне, вул. Кавказька 3, офіс 412. У нас завжди розумна ціна на сонячні батареї та професійний сервіс від кваліфікованої команди.

Меню