П’ять міфів про непотрібність сервісного обслуговування сонячних електростанцій (сонячних батарей)

П’ять міфів про непотрібність сервісного обслуговування сонячних електростанцій (сонячних батарей)

Догляд та обслуговування за обладнанням  автономних та мережевих  електростанцій

Зміст

  1. Стійкість сонячних панелей до атмосферних явищ
  2. Правила очистка та догляду сонячних панелей
  3. Технічне обслуговування сонячних інверторів
  4. Акумуляторні батареї – серце автономної сонячної системи
  5. Віддалений он-лайн моніторинг – надійний контроль роботи сонячної станції 24/7 у Вас під рукою

Надійну та довготривалу роботу обладнання може забезпечити лише вірна експлуатація та комплексне технічне обслуговування. Адже лише своєчасне та періодичне сервісне технічне обслуговування обладнання гарантує його правильну та довготривалу роботу, запобігає передчасному виходу з ладу. Логічним та розумним кроком на момент прийняття рішення про купівлю сонячної електростанції, є ознайомлення зі всіма особливостями догляду за кожним  елементом системи. Для власників сонячних електростанцій належне обслуговування сонячної електростанції є запорукою отримання стабільного високого доходу та безпечності роботи обладнання.

  1. Стійкість сонячних панелей до атмосферних явищ

Найчастіші запитання, які можна отримати від клієнтів на етапі вибору надійних та якісних сонячних панелей пов’язані зі стійкістю модулів до атмосферних явищ та забруднення:

  • Чи може град  розбити сонячну панель?
  • Яка продуктивність роботи сонячних панелей зимою?
  • Чи варто очищати сонячні панелі від снігу?
  • Засипані снігом сонячні панелі можуть самоочищуватися?
  • А кріплення сонячних фотомодулів витримає вітрове навантаження під час шквального вітру (гроза, буря)?
  • Як часто потрібно мити сонячні батареї?
  • А пташиний послід впливає на генерацію фотомодулів?

Відповіді на вищенаведені запитання лежать в конструктивних та електротехнічних особливостях сонячних батарей.

Корпус (рамка) панелі виконана зі спеціального анодованого алюмінієвого профілю. Використання алюмінію дозволяє отримати жорстку, надійну та легку конструкцію, що не боїться корозії.

Зовнішня лицьова поверхня панелі вкрита спеціальним захисним склом товщиною від 3 до 6 мм. При розробці якісних сонячних панелей виробниками здійснюють лабораторні тестування для найжорсткіших кліматичних умов. Технологічним стандартом виробництва фотомодулів станом на 2018 рік є наступні показники:

Максимальне статичне снігове навантаження 5200 Pa (Згідно , Додатку Е  ХАРАКТЕРИСТИЧНІ ЗНАЧЕННЯ НАВАНТАЖЕНЬ І ВПЛИВІВ ДЛЯ МІСТ УКРАЇНИ снігове навантаження для західноукраїнських областей становить:  Рівненська 1320 Ра, Волинська 1240 Ра, Житомирська 1460 Ра, Хмельницька 1340 Ра, Тернопільська 1390 Ра, Львівська 1310  Ра)

Максимальне статичне вітрове навантаження  2400 Pa, при цьому максимальне значення вітрового навантаження для Волинської, Рівненської, Житомирської, Львівської, Тернопільської та Хмельницької областей  становить 550 Ра, (30 м/с).

karta vitrovyh navantazhen

Таким чином сертифікована сонячна панель може витримати як мінімум п’ятикратне навантаження вітру та снігу. Принципово відзначити, що надійність кріплення всього масиву фотомодулів на даху будинку або окремій конструкції лінійно залежить від якісних характеристик системи кріплення.  Ми рекомендуємо встановлювати сонячні панелі на заводських перевірених монтажних системах від провідних європейських  (Walrawen, MP-tek) та вітчизняних виробників (Солар Сталь Конструкція, Kripter). Такі комплексні системи кріплення відповідають жорстким вимогам безпеки, виготовлені з довговічних, атмосферостійких матеріалів (анодований алюміній, оцинкована сталь),  передбачають комплексність рішень для різних видів поверхонь та серіалів. У всіх системах кріплення два рази на рік повинен проводитися візуальний огляд з’єднань, прижимів та технологічних отворів.

  1. Правила очистки та догляду за сонячними панелями.

Догляд за  поверхнею сонячних панелей.  Беззаперечний факт, що будь-яке забруднення (пил, бруд, опале листя, пташиний послід) негативно впливає на генерацію сонячних панелей. Два рази на рік обов’язково потрібно проводити глибоку очистку поверхні панелей Оптимальним при цьому є використання безконтактних мийок ( Для прикладу спеціалізоване рішення від компанії  KARCHER iSolar  https://www.kaercher.com/us/professional/isolar-clean-solar-modules-effectively-and-increase-electricity-production.html). З наслідками життєдіяльності птахів потрібно боротися більш радикально та оперативно, оскільки точкове забруднення може викликати локальний перегрів сонячних селів (кремнієвих пластин з яких складається сонячна панель), та безумовно відобразиться на довговічності роботи фотомодулів.

Обслуговування електротехнічної частини. Кожна сонячна панель є генератором постійного струму та в умовах автономної чи мережевої сонячної станції скомутована  послідовним або паралельним з’єднанням. Для прикладу в сонячній станції на 15 кВт (https://solarsystem.com.ua/products/merezheva-stantsiya-15-kvt-optymum-komplekt/) таких з’єднань близько 60. Два рази на рік в обов’язковому порядку потрібно проводити візуальний огляд простору під сонячними фотомодулями, зєднаннь МС4конекторів та сонячних кабелів. Найбільшими загрозами можуть бути гризуни в період осінньо – зимової сплячки, та птахи в моменти гніздування.

Стійкість сонячних батарей до механічних пошкоджень – сонячна панель, за своєю природою, передбачає встановлення під відкритим небом і повністю витримує звичні для України погодні катаклізми.  Відповідь на питання межі механічних пошкоджень розглянули хлопці з програми “Руйнівники міфів”, які найбільш повно розкрили дану тему і зняли відео – https://www.youtube.com/watch?v=QMR_GpsrIzM&t=7s

Очистка сонячних панелей від снігу. Кожен власник сонячної станції дбає про те, щоб його панелі генерували максимум енергії цілий рік. Особливо актуально питання постає взимку, коли світловий день короткий, сонячна активність мінімальна, а кожен кВт*год на вагу золота. Сонячні панелі, в більшості випадків, самі здатні “впоратися” зі сніговою шапкою, оскільки встановлюються на дахах або спеціалізованих конструкціях під кутом, що  забезпечує сповзання снігу в момент танення.

Темний колір основної частини полі або монокристалічного фотомодуля дозволяє швидше нагрівати поверхню панелі та самоочищуватися.

В  періоди, сильних снігопадів шар снігу може бути настільки товстим, що процес танення може затягнутися до весни. Для таких випадків варто передбачити нескладний інструмент та забезпечити техніку безпеки (при проведенні  висотних робіт за умови встановлення сонячної станції на даху). Докладна відео інструкція за посиланням https://www.youtube.com/watch?time_continue=194&v=JkfltP7AK_s

 

  1. Технічне обслуговування сонячних інверторів

Інвертор – життєво важливий компонент кожної сонячної електростанції. Інвертори перетворюють постійний струм, що виробляється фотоелектричними елементами, у змінний, який використовується в нашій електромережі. Більшість інверторів, які розраховані для встановлення на відкритому повітрі, були спроектовані та підготовлені щоб витримувати всі види атмосферних впливів (висока та низька температура, підвищена вологість і т.д). Проте обов’язковою умовою безпечної експлуатації мережевої сонячної станції під Зелений тариф або автономної сонячної електростанції, є регулярна перевірка на предмет наявності пошкоджень і перегріву. Обов’язковим  елементом сервісного обслуговування мережевих та автономних інверторів є періодична чистка повітряних фільтрів або радіаторів охолодження на інверторах, що дозволить уникнути перегріву. Додатковим елементом діагностики є перевірка електротехнічного захисту – грозозахисту, автоматичних вимикачів, пристроїв захисного вимкнення, запобіжників. Особливої уваги вимагає контактна група, а саме мінімум двічі на рік потрібно перевіряти надійність гвинтових прижимів автоматичних вимикачів, контурів заземлення (пояснюється це тим, що під впливом теплового розширення, що виникає в періоди продуктивної роботи СЕС, та подальшого охолодження відбувається послаблення прижиму електричних кабелів).

Mozhlyvi nespravnosti avtomatychnyh vymykachiv

Наслідки недотримання даних рекомендацій можуть бути досить серйозними, для прикладу декілька фото, що демонструють важливість моменту своєчасного обслуговування.

 

  1. Акумуляторні батареї – серце автономної сонячної системи

Сонячні панелі можуть використовуватися в двох основних напрямках – для продажу електроенергії в мережу по зеленому тарифу, а також для забезпечення автономного https://solarsystem.com.ua/products/category/avtonomni-sonyachni-elektrostantsiyi/

та резервного енергопостачання будинку. Обов’язковим та дуже важливим елементом автономних та резервних сонячних електростанції є акумулятори. Правильність підбору даних елементів СЕС на етапі проектування є визначальним для їх майбутньої безпечної та надійної роботи.

Довговічність акумулятора і безперебійна робота прямо залежать від його якості, технології виробництва, правильної експлуатації. Останне слід розуміти як системний догляд за акумуляторною батареєю відповідно до рекомендацій виробника. Мінімум раз на три місяці акумуляторні батареї в автономних та резервних сонячних системах повинні бути перевірені за наступними пунктами:

Враховуючи специфіку використання АКБ в автономних системах, а саме велика кількість циклів заряду розряду, рекомендовано раз на три місяці здійснювати дозаряд (вирівнюючий) на стаціонарному спеціалізованому зарядному пристрою.

servis AKB

 

  1. Віддалений он-лайн моніторинг – надійний контроль роботи сонячної станції 24/7

Вимогою часу стали сервіси віддаленого цілодобового доступу до інформації через мережу Internet:

– про безпечність роботи механізмів та устаткування (приклад системи SCADA – диспетчерське управління і збір даних),

– управління кліматом та комфортом (Розумний дім),

– можливості здійснювати миттєві платежі (Приват 24, Ощад 24) і т.д.

Аналогічним стандартом в будівництві сонячних електростанцій є системи он-лайн доступу роботи сонячних електростанцій.  Весь інформаційний сервіс є відповіддю на величезну кількість запитань:

  1. Продуктивність роботи сонячних електростанцій (в даний момент, за період, в порівнянні);
  2. Фінансові показники ефективності вкладених коштів;
  3. Енергетичні показники якості енергопостачання;
  4. Екологічні показники.
  5. Управління окремими вузлами сонячної станції.
  6. Інформування про стан СЕС

Можливості сервісів віддаленого моніторингу від провідних світових виробників інверторного обладнання SMA, Fronius, ABB, SolarEdge, Huawei постійно розширюються і дають для клієнтів все більше можливостей. Одна з найнеобхідніших функцій – аварійного або контр аварійного інформування про стан роботи сонячної системи. За умови виявлення системою відхилень, збоїв, діагностики некоректних параметрів – власнику та адміністратору (монтажній організації) робочого кабінету надсилаються сервісні повідомлення про ті чи інші некоректні показники за допомогою електронної пошти, або SMS повідомлення. Такий сервіс убезпечить власника від майбутніх дороговартісних ремонтів, можливих простоїв сонячної станції, а відповідно недоотримання доходу по Зеленому тарифу.

З придбанням та запуском автономної або мережевої системи «спільне життя» сонячної станції з її власником не закінчується. Навпаки – все тільки починається.

Обслуговування та ремонт сонячних електростанцій, як і інших видів інженерних систем, вимагає професійної підготовки, навичок і умінь. До кожного завершеного об’єкту ми надаємо спеціалізований технічний паспорт, в якому прописаний весь необхідний перелік вузлів, що вимагають сервісу з календарним плануванням.  Наша компанія при завершенні будівництва для клієнтів не тільки організовує навчання як користуватися та обслуговувати обладнання але й надає спеціалізований технічний паспорт, в якому прописаний повний перелік комплексних періодичних заходів обслуговування складових сонячної станції. Крім того за наявності на об’єкті доступу до Internet, стандартом інформаційної підтримки є підключення сонячної станції до спеціалізованої програми NET моніторингу https://solarsystem.com.ua/blog/lajn-monitoryng-roboty-sonyachnoyi-elektrostantsiyi/, за необхідності проводиться  оперативний ремонт в максимально стислі терміни.

У вас залишилися запитання – звертайтесь за консультаціями за контактами https://solarsystem.com.ua/kontakty/

Меню