Краще ніж в Європі?

Краще ніж в Європі?

Які тренди розвитку альтернативної енергетики, а саме «зеленого тарифу» слід очікувати українцям у 2019 році

2019 рік обіцяє для України бути роком чергового «МЕГА» стрибка в розвитку сонячної енергетики. Незважаючи на прийдешні президентські та парламентські вибори на ринку альтернативної енергетики для потенційного інвестора складаються фактично ідеалістичні умови.

Причин цьому декілька:

  1. 2019 рік є останнім роком в періоді 2017-2019 рр. коли зберігається – найвигідніший в Європі “Зелений тариф” для фізичних осіб – 0,18 Євро за 1 кВт*год;
  2. Повністю гарантується збереження умов «Зеленого тарифу» – прив’язка тарифу до курсу Євро, фіксування умов виплат до 2030 року;
  3. Чергове прогнозне падіння цін на комплектуючі до сонячних електростанцій пов’язане, зі змінами податкового законодавства, що були введені в дію Законом України № 9260 від 05.11.2018 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів”. Положення даного законопроекту ми розберемо в статті більш детально.

Історія з введення податкових пільг для «сонячного» обладнання має дещо детективну історію і розпочалася ще 2 роки тому. Так, наприкінці 2017 року у податковий та митний кодекси внесли зміни, щодо звільнення від сплати акцизного збору та ПДВ при ввезенні електрокарів на весь 2018 рік. Відповідно в разі не продовження дії податкових заохочень, вже з 1 січня 2019 року, при перетині електрокаром митного кордону Україну, довелося б сплатити повну митну вартість. Як наслідок вся ідея про доступність та потенційний розвиток приватного електротранспорту в Україні розвалилась б, як український автопром. Ініціативна група «зелених» депутатів-іноваторів запропонувала продовжити дію пільгового періоду, в результаті законом № 9260 від 05.11.2018 р. транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами звільняються від оподаткування податком на додану вартість до 31 грудня 2022 року. Логічним запитанням – до чого в історії з пільгами для електромобілів, виникла тема знижок при розмитненні обладнання для будівництва сонячних електростанцій.

             В момент підготовки законопроекту, в положенні статті було вирішено внести «ДЕЯКІ» зміни. У фінальній редакції п.64, підрозділу 2. Особливості справляння податку на додану вартість, розділу XX. Перехідні положення Податкового кодексу України норма звучала наступним чином:

Тимчасово, до 31 грудня 2022 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що зазначені у товарній підкатегорії 8703 90 10 10 згідно з УКТ ЗЕД (в тому числі вироблених в Україні), а також операції із ввезення на митну територію України товарів, зазначених у товарних підкатегоріях 8502 31 00 00, 8541 40 90 00, 8504 23 00 00, 8504 40 88 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Які ж справжні визначення розуміються під товарними під товарними  категоріями:

tov pydkategoryya

По факту під податкові канікули попали найважливіші категорії товарів необхідні для будівництва сонячних електростанцій, а саме: сонячні панелі, мережеві інвертори та високовольтні трансформатори.

Що отримали на виході, якщо врахувати, що згідно п. а ст. 193.1 Податкового кодексу України ставка податку на додану вартість становить 20 відсотків, та автоматично включається у вартість для кінцевого споживача то відповідно, з вступом в дію вищезазначених податкових пільг абсолютно реальним є 20 % здешевлення, як сонячних панелей так і мережевих інверторів вже в першому кварталі 2019 року.

Звичайно все це має значення для постачальників які здійснюють розмитнення обладанання в «білу». Інша сторона питання, що повинна додати віри малим інвесторам у сонячну енергетику, все таки розглянуті податкові  поправки здійснювалися під бізнес-інтереси великих енергетичних гравців, які передбачають мільярдні інвестиції в «сонячний» бізнес та строки окупності проектів від 5 років.

В підсумку – дуже привабливі  умови для інвесторів у альтернативну енергетику спричинили справжній бум в Україні в 2018 році. «Зелений» тариф у нас удвічі вищий, ніж у європейських країнах, де ціни на альтернативну енергію вже тривалий час стрімко падають. (Як приклад наш огляд енергетичного підходу Австрії та Угорщини). За всіма показниками саме 2019 рік повинен стати «ГІПЕР» роком розвитку альтернативної енергетики, і для цього є всі законодавчі та фінансові умови.

Меню