КАБІНЕТ МІНІСТРІВ ДАВ ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО БУДІВНИЦТВУ ДОМАШНІХ СОНЯЧНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ !!!

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ ДАВ ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО БУДІВНИЦТВУ ДОМАШНІХ СОНЯЧНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ !!!

Після довготривалих перемовин з інвесторами, в середу 10.06.2020 р., уряд таки ухвалив меморандум, щодо так званої добровільної реструктуризації “зелених” тарифів для власників ПРОМИСЛОВИХ сонячних елетростанцій.  (Це не стосується власників сонячних станцій потужністю до 30 кіловат).

Увечері того ж дня свої підписи під документом поставили прем’єр, в. о. міністра енергетики та представники двох профільних асоціацій.

«Міністерству вдалося досягти компромісних домовленостей, що враховують інтереси і споживачів, і інвесторів у відновлювану енергетику, і держави в цілому. Ці домовленості викладені у проекті Меморандуму про порозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні», – повідомила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець під час засідання Уряду.

large

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль (ліворуч), в.о. міністра енергетики Ольга Буславець (праворуч) під час піписання меморандуму, Київ, 10 червня 2020 року

ЯКІ ЗМІНИ ВІДБУДУТЬСЯ  І КОГО ВОНИ СТОСУЮТЬСЯ

Для усіх об’єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію, передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру — на 7,5%.

З 1 серпня поточного року, нові сонячні електростанції потужністю понад 1 МВт зможуть бути введені в експлуатацію та розраховувати на підтримку держави тільки шляхом участі в аукціонах.

Зі свого боку влада взяла на себе зобов’язання:

  • Перший пункт – запропонувати та підтримати необхідні для реалізації згаданих домовленостей зміні до законів до 1 серпня поточного року. В підтвердження сказаного, вже 12.06.2020 року, Т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець заявила про намір передати розроблений міністерством і затверджений урядом законопроєкт про зміну умов підтримки галузі відновлюваної енергетики.
  • Другий пункт – зобов’язує владу в подальшому не змінювати умови підтримки виробників електроенергії з “зеленим” тарифом.
  • Третій пункт– запровадити квоти для підтримки “зелених” та забезпечити проведення аукціонів з їх розподілу.
  • Четвертий пункт – через місяць після того, як зміни набудуть чинності, держава обіцяє повністю та своєчасно розраховуватися за електроенергію з виробниками ВДЕ та не допускати боргів в подальшому.

Крім того, уряд зобов’язався до кінця 2021 року повністю погасити наявну заборгованість перед “зеленими”, яка за оцінкою Буславець, становить 14 млрд гривень.

Більш детально про умови нового законопроекту можна ознайомитися за посилання

ЯКА ДОЛЯ ДОМАШНІХ СОНЯЧНИХ ЕЛЕТРОСТАНЦІЙ?

Щоб сформулювати позицію Кабінету Міністрів України відносно розвитку та підтримки сонячної енергетики для приватних домогосподарств, варото звернутися до базового принципу – дозволено все, що не  заборонено законом.  Так на жодному етапі переговорів між урядом та інвесторами в альтернативну енергетику не піднімалося питання перегляду умов Зеленого тарифу для фізичних осіб.  в підтвердження даної умови голова правління УВЕА Андрія Конеченкова  уточнив, що для фермерських (енергетичних кокоперативів) і домашніх електростанцій жодних скорочень не буде.

nkerkp

Нагадаємо, що аналогічну позицію, ще в травні 2020 року, озвучив Голова НКРЄКП Валерій Тарасюк, в коментарях для інтернет видання БІЗНЕС ЦЕНЗОР, який на запитання про можливість “урізання” зеленого тарифу для малих приватних сонячних елеетростанцій до 30 кВт відовів:

– Таких варіантів немає в жодній із запропонованих моделей вирішення питання з виробниками е.е. з альетернативних джерел енергії .

Нагадаємо, «зелений тариф» гарантовано діє до кінця 2029 року. Всі виплати конвертовані до курсу євро. Окупність домашньої сонячної електростанції в середньому від 4 до 5 років. Таким чином ви забезпечуєте власний дім безкоштовною сонячною енергією та гарантуєте надпоибутковість інвестицій на рівні 15-20 % річних у валюті.

Вас зацікавила можливість заробляти на даху ВАШОГО будинку з гарантованими виплатами у валюті звертайтесь за телефоном:

068 704 41 15 – Керівник відділу продажів Анатолій.

Меню