Інструкція по догляду за сонячними панелями від провідного світового виробника LONGi.

Інструкція по догляду за сонячними панелями від провідного світового виробника LONGi.

В даній інструкції наведений детальний опис очищення скла фотомодуля LONGi PV (надалі «Модуль»).

З часом бруд і пил, що накопичується на скляній поверхні сонячних панелей, може бути причиною зменшення їх вихідної потужності. Компанія  LONGI рекомендує здійснювати  періодичне очищення модулів для забезпечення максимальної потужності, особливо якщо сонячні батареї встановлені в місцях значної атмосферної забрудненості (поблизу автомобільних доріг, промислових підприємств тощо).

Перед початком очищенням модулів першочергово необхідно перевірити:

– чи немає сервісних повідомлень від системи ONline моніторингу роботи сонячної електростанції (в разі наявності такої) про вихід з ладу модулів або діагностування системою витоку електричного струму,

– стан електротехнічних з’єднань  сонячних батарей  на предмет  пошкодження кабелів, конекторів,  монтажних коробок,

– надійність кріплення рами панелей до монтажної  системі,

– стан зовнішньої та внутрішньої поверхні сонячної панелі, з метою виключення місць потенційного витоку електричного струму, задля забезпечення особистої безпеки.

  1. Загальний опис:

1.1. Не торкайтесь і не обробляйте скляну поверхню модулів голими руками. Під час чищення використовуйте чисті рукавиці, щоб уникнути відбиття пальців та інших забруднюючих речовин на склі.

1.2. Не допускається використання металевих інструментів, таких як ножі, металеві шкребки, наждачний папір  та інші абразивні матеріали.

1.3. Можна використовувати різні типи м’якої тканини, нетканого матеріалу, м’які губки, м’які  щітки з нежорстким ворсом тощо.

Малюнок 1: Синю тверду поверхню губки можна використовувати лише для чищення алюмінієвої рами модуля. Якщо ви використовуєте для чистки скляної сторони, це може зробити скло матовим  і зменшить вихідну потужність модуля. Малюнок 2: Скребки з спеціальною гумовою робочою поверхнею  для  очищення скла , можуть бути використані для очищення скляної  поверхні сонячної панелі

1.4. Вимоги, що ставляться провідним виробником сонячних панелей Longi, до губки (мочалки) виглядають наступним чином:

Матеріал губки: матеріал нейлон; Вимоги до діаметра дроту: 0.1-0.06 мм.

doglyad sonyachni paneli1

1.5. Для очистки можна також використовувати різні типи нейтральних за значенням pH  (значення 7) промислових миючих засобів для очистки  скла – спирт / етанол / метанол.

1.6. Забороняється використання абразивних матеріалів, абразивних засобів, полірувальних пристроїв, гідроксиду натрію, бензину, розріджувачів, кислот або лугів.  Абразивні матеріали – це тверді речовини (природні та штучні), що використовуються для механічної обробки більш м’яких матеріалів. Вони бувають у вигляді порошків, монолітів чи гранул. Найвідоміші з них – точильні камені і наждачний папір.

1.7. Для уникнення утворенню мікротріщин в структурі сонячних «селів», в разі використання мийок високого тиску, слід контролювати тиск водяного потоку. Забороняється миття під високим тиском  води таких елементів сонячної панелі як  розподільчих коробок, кабельних лотків та комбайнер-боксів. Не рекомендується використовувати воду з високим вмістом мінералів, оскільки при висиханні мінерали відкладаються на поверхні скла. Як правило, вода з мережі централізованого водопостачання відповідає вищевказаним вимогам.

1.8. Не використовуйте, для прискорення процесу очистки, обладнання що використовує дію пару а також хімікати, що можуть спричинити корозію металу. Не намагайтеся очистити фотомодуль, в разі  виявлення візуальних  пошкодження кабелю або тріщин на  склі, це може спричинити ризик ураження електричним струмом.

1.9. Під час чищення дотримуватися правил техніки безпеки проведення висотних робіт обовязков використовуйте страховку.

1.10. Під час очистки не наступайте на фотомодулі, зовнішній алюмінієвий корпус (раму), розподільчі коробки.

doglyad sonyachni paneli2

1.11. LONGi рекомендує проводити прибирання та технічне обслуговування сонячних електростанцій  професійними монтажним організаціям, з метою мінімізації можливості пошкодження сонячних фотомодулів.

  1. Рекомендації по вибору часу для очищення

Ранок, вечір, ніч або дощові дні – оптимальні періоди для проведення очистки сонячних батарей. Рекомендовано уникати проведення робіт в період високого сонячної активності.

  1. Період очищення та планування робіт.

3.1. Якщо це великомасштабний проект з великою кількістю модулів, необхідно первинно скласти  план очищення та розділити проект на ділянки.

3.2. Роботи по очищенню в кожній окремій ділянці сонячної станції повинні виконуватися на основі електричної схеми проекту сонячної станції та передбачати, щоб кожна очистка охоплювала всі модулі в межах підключення  одного стрінга  або в межах роботи одного інвертора.

  1. Поточні процедури очистки сонячних батарей.

Крок 1: Здування пилу з поверхні модуля. Якщо на поверхні сонячної батареї немає інших забруднень, очистку можна закінчити вже на цьому етапі.  Якщо модулі були встановлені в пустелі з низьким рівнем вологості та в умовах значного  пилового забруднення, LONGI рекомендує здути пісок з поверхні модуля і все.

Крок 2: Механічне очищення забруднень таких як пташиний послід, листя і т. д. Такий бруд повинен бути очищений матеріалом з нетканого матеріалу чи щіткою для з м’яким ворсом, використання щіток високої жорсткості заборонено.  Рекомендовано вчасно проводити підстригання трави, що затінює модуль.

Крок 3:

В разі, якщо на поверхні модуля присутні забруднення з речовини природнього походження, овочів фруктів, рослинних соків, олій, смол тощо, їх необхідно видалити з використанням води. Виконують таку процедуру  обприскуючи чистою водою забруднену частину поверхні та застосовуючи щітку з м’яким ворсом. Масляні речовини, якщо такі є, можуть бути видалені  розчином води та спирту. При необхідності, модуль може бути очищений спеціальним засобом для очищення скла, з використанням нетканого  матеріалу або спеціального шкребка .

Очищення снігу. Сонячні панелі  LONGi розроблені таким чином, щоб витримувати значні снігові навантаження. Однак для збільшення потужності фотомодулів рекомендовано використовувати  щітки з нежорстким ворсом, для обережної очистки поверхні від снігу.

Меню